26.6.13

Πορτογαλία: Ευχαριστημένη η τρόικα από τα μέτρα, δυσαρεστημένα τα συνδικάτα...

Εύσημα αποδίδει η τρόικα στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας για την εφαρμογή των μέτρων αυστηρής λιτότητας, που «βρίσκονται σε καλό δρόμο», δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, που θα εξεταστεί κατά τη...
σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στα μέσα του Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, τα εργατικά συνδικάτα έχουν προκηρύξει γενική απεργία για αύριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που, κατ’ αυτά, έχουν βυθίσει τη χώρα στην ανεργία, την ύφεση και στην εξάπλωση της φτώχειας.

Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στα «ποντίκια» του ΔΝΤ, της Ε.Ε., του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, επιμένουν οι Πορτογάλοι Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στα «ποντίκια» του ΔΝΤ, της Ε.Ε., του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, επιμένουν οι Πορτογάλοι Η θετική αξιολόγηση από την τρόικα επιτρέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2 δισ. ευρώ. Από το συνολικό πακέτο των 78 δισ. ευρώ, έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα 66 δισ. ευρώ.

Η τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) εξέδωσε ανακοίνωση με βάση την αξιολόγηση που πραγματοποίησε το κλιμάκιό της στη Λισαβόνα το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου. Η εφαρμογή του προγράμματος μέτρων σε αντάλλαγμα για την παροχή του συνολικού δανειακού πακέτου των 78 δισ. ευρώ «βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο απέναντι σε ένα υπόβαθρο κακών οικονομικών συγκυριών», τονίζεται στην ανακοίνωση της τρόικας που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόδοση της πορτογαλικής οικονομίας κατά το τελευταίο τέταρτο του 2012 συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε τρίμηνη βάση, περισσότερο από το αναμενόμενο, τονίζουν οι δανειστές, προβλέποντας για φέτος συρρίκνωση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά 2,3%.

Μολαταύτα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται επαινετικά στη μείωση της δημόσιας διοίκησης, που κατά τους ίδιους προχωρά πιο γρήγορα από τα προβλεπόμενα, προσθέτοντας πως η χρηματοοικονομική ευρωστία του τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί και πως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας, όπως και η μείωση των δημοσίων δαπανών συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: