19.6.13

Εκλογές τέλος. Σε τι θα συμφωνήσουν οι τρεις αρχηγοί...



Τελικά φαίνεται να αποφεύγονται η πτώση της κυβερνήσεως και η προσφυγή στις κάλπες.
Oι τρεις αρχηγοί αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία κάνοντας...
αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Η τελευταία και πιο προωθημένη πρόταση στην οποία θα κληθούν να συμφωνήσουν οι τρεις αρχηγοί προβλέπει η ΕΡΤ να επαναλειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος και να ετοιμαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο. Οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν, και για το διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να εκπέμψει η ΝΕΡΙΤ θα επαναπροσληφθούν. Δεν θα επαναπροσληφθούν όσοι προσελήφθησαν από την τρικοματική κυβέρνηση και ειδικά οι έχοντες καθεστώς ΠΕΘ και «ειδικού συμβούλου».
(Διαβάστε επίσης τη Νέα πρόταση για «μεταβατική» ΕΡΤ)
Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι αφενός ευθυγραμμίζονται με την απόφαση του ΣτΕ και αφετέρου ότι αποφεύγεται η κατηγορία πως πυρήνας της πολιτικής τους είναι «τα δικά μας παιδιά».
Η βασίμως πιθανολογούμενη συμφωνία είναι απότοκο και των ισχυρών πιέσεων που ασκήθηκαν τις τελευταίες ώρες στους τρεις αρχηγούς από παράγοντες και φορείς του εσωτερικού, αλλά και της αλλοδαπής. Ο Αντ. Σαμαράς φαίνεται να λαμβάνει πλέον σοβαρά υπόψιν του και τις ογκούμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών θεωρεί τις πρόωρες εκλογές ως «καταστροφή».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως εντοπίζεται στη ΔΗΜΑΡ καθώς ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται να προτιμά έξοδο από την κυβέρνηση επειδή θεωρεί ότι το κόμμα του δεν θα αντέξει τη δοκιμασία των επόμενων αποκρατικοποιήσεων.
Τέλος οι σημερινές (δημόσιες) δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κ. Καραμανλή (μέσω διαρροών κύκλων του) περί «καταστροφικής κάλπης» θα πρέπει να ερμηνευτούν όχι τόσο ως πίεση στον Σαμαρά αλλά ως οικοδόμηση προσωπικού άλλοθι. Οι δύο επιφανείς πολιτικοί δεν θέλουν να κατηγορηθούν –εφόσον υπάρξει «ατύχημα»- ότι δεν μίλησαν για να αποτρέψουν τις εκλογές.
Το μεγάλο βέβαια ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης…


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: