16.6.13

Αντιδράσεις και εκδηλώσεις στα Χανιά ...



Την αντίθεση τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ εξέφρασαν το βράδυ της Παρασκευής εκπρόσωποι φορέων και πολίτες που παραβρέθηκαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις...
εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Χανίων στη Σούδα.

Στο προαύλιο της ΕΡΑ Χανίων, διοργανώθηκε οπτικοακουστική παράσταση, βασισμένη στον λόγο και τη μουσική υπό τον γενικό τίτλο «Κι εκείνος που σωπαίνει θα χαθεί». Επί σκηνής συναντήθηκαν η δύναμη του τραγουδιού με τη θεατρικότητα και τους συμβολισμούς του θεάτρου σκιών.

Επίσης, η προγραμματισμένη για χθες πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, αντί για την «Πύλη της Άμμου» μεταφέρθηκε συμβολικά στον χώρο της ΕΡΑ στη Σούδα.

Παράλληλα το πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδίδεται μέσω του πομπού της Μαλάξας και της ERT World, από τις συχνότητες της ΝΕΤ (δίαυλος 43) και της ΕΤ-3 (δίαυλος 24). Επίσης, αναμεταδίδεται από τοπικές ιστοσελίδες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εκπομπές των εργαζομένων της ΕΡΑ Χανίων μέσα από τις συχνότητες του ραδιοφωνικού σταθμού, στα FM από τους 100,6 Mhz (Μαλάξα) και τους 104 Mhz (Σκλόκα) και από τα μεσαία κύματα (AM/MW) και τη συχνότητα των 1512 Khz.

Επίσης, το πρόγραμμα της ΕΡΑ Χανίων μεταδίδεται και από το διαδίκτυο και μία από τις ιστοσελίδες που το αναμεταδίδουν -εδώ και πολλά χρόνια- είναι αυτή του Πολυτεχνείου Κρήτης: http://www.tuc.gr/478.html

Να μην κλείσει η ΕΡΤ ζητούν με ψηφίσματα τους οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ φορείς και σύλλογοι ενώ το δημοτικό Συμβούλιο Χανίων δημοσιοποίησε στα Μ.Μ.Ε. το ψήφισμα το οποίο ενέκρινε και με το οποίο «καταγγέλλει και αποδοκιμάζει την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ και κατά συνέπεια της δημόσιας ενημέρωσης, οδηγώντας την ίδια στιγμή χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία», ενώ τονίζει ότι. «ιδιαίτερα για την
Περιφέρεια η απόφαση κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με ακύρωση του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση με τοπικό χαρακτήρα»
Την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την έναρξη δημόσιου διαλόγου για τον εξορθολογισμό της ζητά με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.

«Το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και διαφωνία του με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί έναν ζωτικό χώρο δημοκρατίας, πολιτισμού και ιστορικής μνήμης για τους απανταχού Έλληνες.

Οι παθογένειες και τα προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί στη λειτουργία της ΕΡΤ τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους εμπειρογνώμονες και ερευνητές, πρέπει να επιλυθούν διαμέσου ενός γόνιμου διαλόγου που δεν θα στοχεύει στη διάλυση, αλλά αντιθέτως στη συνεχή αναβάθμισή της.

Ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο, που οι ισχυρές τάσεις συγκέντρωσης στον χώρο των Μ.Μ.Ε. υπονομεύουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Ελευθερία του Τύπου, η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό πυλώνα δημοκρατίας, ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παιδείας και πολιτισμού.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και ταυτόχρονα να θέσει σε δημόσιο διάλογο ένα σχέδιο εξορθολογισμού της λειτουργίας της που θα στοχεύει στην ιστορική της χειραφέτηση από το πελατειακό σύστημα και τον κρατικό παρεμβατισμό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: