25.6.13

Κυνηγώντας τη σκιά του Σνόουντεν..

Τα ίχνη του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συμβούλου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών(NSA) που κατηγορείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον, προσπαθούν να εντοπίσουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και πλήθος δημοσιογράφων. Ο...
Αμερικανός αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή και πήγε στη Μόσχα, ενώ στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβεί στην Κούβα και από εκεί στον Ισημερινό, όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε χθες ότι ο Σνόουντεν αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ με ταξιδιωτικά «έγγραφα για πρόσφυγα» τα οποία του δόθηκαν από τον Ισημερινό, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου περιλαμβάνει «πολλά στάδια». Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του εξετάζει «με πολύ μεγάλη προσοχή» το αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Όπως είχε γίνει γνωστό, η επόμενη στάση του Αμερικανού θα ήταν η Κούβα, με τελικό προορισμό τον Ισημερινό. Ωστόσο, η επίμαχη πτήση της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot που παρακολουθούσαν στενά τα ΜΜΕ προσγειώθηκε χθες στην Αβάνα, χωρίς κανένα ίχνος του Σνόουντεν. Ρώσοι δημοσιογράφοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος και δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της κουβανικής πρωτεύουσας, δήλωσαν ότι κανείς δεν είδε τον Σνόουντεν και ότι δεν παρατήρησαν να έχουν ληφθεί κάποια επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

Όταν έκανε την εμφάνισή του ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, οι δημοσιογράφοι τον περικύκλωσαν. Εκείνος έβγαλε τότε τη δική του φωτογραφική μηχανή, τράβηξε φωτογραφία τους φωτογράφους και είπε: «όχι, δεν υπάρχει κανένας Σνόουντεν».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα South China Morning Post, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου αλλά δημοσιεύεται σήμερα, ο Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM, επισημαίνει ότι είχε προσληφθεί από την ιδιωτική εταιρεία Βooz Allen Hamilton με σκοπό να συλλέξει στοιχεία για τις δραστηριότητες της NSA.

Εργαζόταν στην εταιρεία αυτή στη Χαβάη, απ' όπου αναχώρησε στις 20 Μαΐου για το Χονγκ Κονγκ. Η εταιρεία τον απέλυσε μετά τις διαρροές στον Τύπο

«Τα καθήκοντά μου στην εταιρεία αυτή μού επέτρεπαν την πρόσβαση σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και σε οτιδήποτε άλλο παρακολουθούσε η NSA σ' όλο τον κόσμο. Γι' αυτό δέχθηκα τη θέση αυτή», τονίζει ο Σνόουντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: