10.6.13

Σχέδιο για τέσσερα μαθήματα εξέτασης στις Πανελλαδικές...

Επεκτείνονται και οι μετεγγραφές φοιτητών
Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τέσσερα, αντί για έξι μαθήματα, για να μην δοκιμάζονται οι αντοχές, αλλά οι γνώσεις των μαθητών, τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο και για...
επέκταση των μετεγγραφών των φοιτητών.
Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως "υπάρχει ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα για την αναμόρφωση του λυκείου και του τεχνολογικού λυκείου, το οποίο είναι απόρροια του πενταετούς εθνικού διαλόγου" και πως έχουν κάνει "μία πρώτη συζήτηση με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία θα εντατικοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, ούτως ώστε ένα σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο".

"Η φιλοδοξία μας, τόνισε, είναι να καταργήσουμε την "κατάρα" του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που δεν είναι άλλη από την "παπαγαλία". Νομίζω ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών το αντιμετωπίζει αποφασιστικά, κατεβάζοντας τη μεθοδολογία της έρευνας από την τριτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στόχος μας είναι να μάθουμε τα παιδιά μας πώς να μαθαίνουν. Όχι να τους φορτώνουμε με γνώσεις, τις οποίες μετά από λίγο θα ξεχάσουν. Σ' αυτό το πλαίσιο, σκεφτόμαστε και προτείνουμε, αντί να έχουμε έξι μαθήματα στις πανελλαδικές εξετάσεις, να έχουμε τέσσερα. Μειώνοντας τα μαθήματα, μειώνουμε τον κόπο των μαθητών, αυξάνουμε τη δυνατότητα κριτικής γνώσης και έτσι νομίζω ότι πάμε σε ένα καλύτερο πλαίσιο".

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στην επέκταση των μετεγγραφών φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και στους εισακτέους του 2011: "Επαναφέραμε τον θεσμό των μετεγγραφών ακριβώς γιατί βρισκόμαστε σε μία περίοδο, όπου οι ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Με αυτό τον τρόπο θέλαμε, βάζοντας μία σειρά από κριτήρια, να αντιμετωπίσουμε σειρά προβλημάτων".

"Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν φέτος είναι 4.604 αιτήσεις, πολύ κάτω από το 10% του συνόλου των εισακτέων του 2012. Επειδή δεν έχουμε υπερβεί το 10%, μπορούμε να επεκτείνουμε το μέτρο και για τους εισακτέους του 2011. Και λόγω του ότι δεν θέλαμε να κάνουμε τις μετεγγραφές εν μέσω του εαρινού εξαμήνου, αυτοί που θα μετεγγραφούν θα πάνε στο νέο ίδρυμα τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της επιστράτευσης των καθηγητών που εξακολουθεί να ισχύει, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, ο υπουργός ανέφερε ότι εισηγείται στον πρωθυπουργό να αρθεί η επιστράτευση στα τέλη Ιουνίου.

"Η απόφαση για την επιστράτευση των καθηγητών δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε ευχάριστη. Ήταν, όμως, επιβεβλημένη. Γιατί δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τα παιδιά, που είχαν την αγωνία τους και είχαν κοπιάσει όλη τη χρονιά, να βρίσκονται μετέωρα για το αν θα γίνουν, δεν θα γίνουν ή πότε θα γίνουν οι εξετάσεις. Η εισήγησή μου προς τον πρωθυπουργό είναι στο τέλος του μήνα, με το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων, να αρθεί το μέτρο. Από εκεί και πέρα, θα σας πω ότι με τους εκπαιδευτικούς είμαστε μαζί. Γιατί έχω κατ' επανάληψη τονίσει ότι τιμώ τους εκπαιδευτικούς. Είμαι, άλλωστε, και εγώ εκπαιδευτικός και προέρχομαι από οικογένεια εκπαιδευτικών. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία κάνει το καθήκον της σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, με πενιχρά μέσα, με αυταπάρνηση και με υποδειγματικό τρόπο", ανέφερε συγκεκριμένα.

Για το ενδεχόμενο απολύσεων, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε «ότι δεν θα γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικών", καθώς αυτό διασφαλίζεται και από "το μέτρο των αναγκαστικών μεταθέσεων -το οποίο νομοθετήθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο". "Αν υπάρχουν κάπου κενά και μπορούμε να έχουμε κάποιες μεταθέσεις, ούτως ώστε να μην υπάρχουν κενά και ταυτόχρονα να μην υπάρχουν υπεράριθμοι, αυτό διασφαλίζει την εργασία όλων", τόνισε.

Και πρόσθεσε:"Οι αναγκαστικές μεταθέσεις είναι ένα έσχατο μέτρο, το τελευταίο μέτρο, που θα υιοθετηθεί εάν χρειαστεί και αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα προηγούμενα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τη δημοσιονομική κρίση και ότι ενώ πέρυσι είχαμε περίπου 8.500 αναπληρωτές, εφέτος θα έχουμε μόνο 2.500 αναπληρωτές".
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: