15.6.13

68% «όχι» στο λουκέτο - Προηγείται η ΝΔ (θαύμα!) σε τρεις δημοσκοπήσεις...

crimenet.gr
Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε συντριπτικό ποσοστό, που φτάνει μέχρι και το 68%, οι πολίτες διαφωνούν με το λουκέτο στην ΕΡΤ, όπως άλλωστε και η χθεσινή δημοσκόπηση της VPRC.

Στις...
τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στις εφημερίδες Καθημερινή της Κυριακής, Βήμα της Κυριακής και Επενδυτή η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με την χθεσινή δημοσκόπηση της VPRC, στην οποία o ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 2,5 μονάδες διαφορά.

Ειδικότερα σε δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας 29,5%.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 27,5% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 11,5%, το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6% και το ΚΚΕ με 6% και η ΔΗΜΑΡ με 4,5%.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται και στην παράσταση νίκης συγκεντρώνοντας 57%, έναντι 31% που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 41% των προτιμήσεων ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα. Το 30% απάντησε «κανένας από τους δύο».

Μια κυβέρνηση συνεργασίας σαν τη σημερινή, δηλαδή με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θεωρείται καλύτερη για τη χώρα από το 37% των ερωτηθέντων, ενώ το 22% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Καμία από τις δύο» επιλέγει το 37%.

Εξάλλου, κατά του Μνημονίου δηλώνει το 76% και υπέρ το 18% των ερωτηθέντων. Επίσης, το 76% θεωρεί ότι το Μνημόνιο έβλαψε τη χώρα και μόλις το 10% απαντά ότι την ωφέλησε. Οσον αφορά την ικανότητα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι, δηλώνοντας ότι ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά μπορεί να τη διαχειρισθεί. Το 29%, πάντως, απαντά ότι καλύτερα θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει η Δεξιά και το 20% η Αριστερά.

Την ίδια στιγμή, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, που κυκλοφόρησε το Σάββατο η ΝΔ προηγείται οριακά του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 0,3% λαμβάνοντας 21,4%, έναντι 21,1% που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,5%, το ΠΑΣΟΚ με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,1%, οι ΑΝΕΛ με 4,4%, και η ΔΗΜΑΡ με 3,9%

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 64,4% των ερωτηθέντων κρίνει την απόφαση για το λουκέτο στην ΕΡΤ «μάλλον αρνητικά και αρνητικά», ενώ «θετικά και μάλλον θετικά» απαντά το 32,1%.

Στο ερώτημα εάν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, το 57,1% απαντά «μάλλον όχι και όχι», ενώ «ναι και μάλλον ναι» απαντά το 40,1%.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 46% έναντι 30,6% του κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με την τρίτη έρευνα, αυτή της Metron Analysis για την εφημερίδα "Επενδυτής", το 68% των πολιτών διαφωνεί με το "λουκέτο", ενώ το 29% δηλώνει ότι συμφωνεί.

Στο ερώτημα ποια στάση πρέπει να κρατήσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, εφόσον έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απόφαση για την ΕΡΤ, το 49% απαντά ότι πρέπει να παραμείνουν στην κυβέρνηση και το 47% ότι πρέπει να αποχωρήσουν..

Όσον αφορά το μέλλον της ΕΡΤ, το 49% δηλώνει ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να ανοίξει και να παραμείνει ως έχει και το 43% θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος φορέας.

Ως προς την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 20,2%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20%, η Χρυσή Αυγή με 11,4%, το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, η ΔΗΜΑΡ με 6,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,3%, το ΚΚΕ με 5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,6% και το ΛΑΟΣ με 1,4%.

Επίσης το 7,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό και το 13,2% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Τέλος, ως προς το ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ως συνήθως προηγείται ο "κανένας" με 40% και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 28% και ο Αλέξης Τσίπρας με 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: