20.6.13

Προειδοποιήση από ΕΕ προς την Ελλάδα και άλλες 4 χώρες...

για τη φοροδιαφυγή...

Την εφαρμογή των νέων νόμων της ΕΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από...


την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, το Βέλγιο και τα αυτοδιοικούμενα Νησιά Άαλαντ της Φινλανδίας, εν μέσω καταγγελιών για την ύπαρξη μεγάλων διεθνών εταιρειών και εύπορων πολιτών που πληρώνουν ελάχιστους ή καθόλου φόρους.

Οι νέοι ευρωπαϊκοί νόμοι απαιτούν από τα κράτη να ανταλλάσσουν πληροφορίες για πρόσωπα και εταιρείες που θεωρείται πιθανό να φοροδιαφεύγουν και να ορίσουν χρονοδιαγράμματα σχετικά με το πόσο γρήγορα θα δίνονται αυτές οι πληροφορίες. Οι χώρες δεν μπορούν να αρνηθούν αιτήματα άλλων χωρών με τη δικαιολογία ότι αυτά τα δεδομένα τα κατέχουν οι τράπεζες.

Οι χώρες-μέλη έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη την εφαρμογή των παραπάνω νόμων στις αρχές του 2013, αναφέρει η Κομισιόν και οι πέντε χώρες που δεν τους έχουν τους εφαρμόσει ακόμη έχουν δύο μήνες στη διάθεσή τους προκειμένου να απαντήσουν στην Κομισιόν. Σε διαφορετική περίπτωση, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής βρίσκεται όλο και πιο ψηλά στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ καθώς οι κυβερνήσεις πασχίζουν να αυξήσουν τα έσοδά τους, δεδομένης της οικονομικής ύφεσης και τον όλο και μεγαλύτερων περικοπών στον προϋπολογισμό τους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ειδικός σε θέματα φόρων επίτροπος της ΕΕ, Αλγίρδας Σεμέτα, δήλωσε ότι θα ήθελε ακόμη αυστηρότερους κανόνους προκειμένου οι τράπεζες να παρέχουν στις χώρες πληροφορίες για τους πελάτες τους οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: