25.6.13

Στα 300 εκατ. ευρώ υπολογίζουν το κόστος από το κλείσιμο της ΕΡΤ οι εργαζόμενοι...

Ενός μαύρου τουλάχιστον 300 εκατομμύρια (ευρώ) έπονται. Το κλείσιμο της ΕΡΤ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσό που ξεπερνά το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος για την κρατική ραδιοτηλεόραση, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι της.
Και με...
μια σύντομη ανάλυση εξήγησαν πως η ζημιά των 300 εκατ. ευρώ για το δημόσιο, από την κατάργηση της ΕΡΤ, οφείλεται στις αποζημιώσεις των 2.650 υπαλλήλων, τα ποσά που προβλέπονται από τις ρήτρες διεθνών συμβάσεων, από πνευματικά δικαιώματα, την αθέτηση συμφωνιών και ακύρωση άλλων για παραγωγές προγραμμάτων, διαφυγόντα έσοδα από διαφημιστικές δαπάνες σε τηλεοπτικά προγράμματα (κυρίως σημαντικά αθλητικά γεγονότα).
Προκαλεί, ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, σοβαρούς κλυδωνισμούς στην τηλεοπτική και κινηματογραφική αγορά. Ανεξάρτητοι παραγωγοί- σκηνοθέτες και οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής που είναι συνεργάτες της ΕΡΤ, βρίσκονται- λένε- στη δύσκολη θέση να έχουν κάνει γυρίσματα σε εσωτερικό και εξωτερικό και δεν γνωρίζουν αν πρέπει να μοντάρουν και να ολοκληρώσουν τα έργα τους, ενώ άλλοι που τα έχουν έτοιμα δεν ξέρουν που πρέπει να τα παραδώσουν. Εκπομπές που προβάλλονταν, κόπηκαν στη μέση με ανυπολόγιστη ζημιά για τους παραγωγούς που τις είχαν τιμολογήσει και πρέπει να καταβάλουν ΦΠΑ αλλά και να πληρώσουν συνεργάτες. Οι συμβάσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ήταν σαν εγγυητικές επιστολές (προς τους παραγωγούς μεχρι να εξοφληθούν) για δάνεια από τράπεζες, οι οποίες- χωρις την ΕΡΤ πλέον- δεν ανταποκρίνονται.
«Θυμίζουμε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό για ένα κενό 350 εκατ. ευρώ στο Β’ Μνημόνιο διεξαγόταν επί βδομάδες ένα δραματικό πινγκ πονγκ μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας για να καλυφθεί το ποσό από τα ειδικά μισθολόγια και τελικά υπήρξε ένα ακόμη «κούρεμα» των συντάξεων», παρατηρούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.
Μόνον από συμβάσεις για μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων (Confederation Cup, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Κ20, προκριματική φάση Champion’s League, Μεσογειακοί Αγώνες στην Τουρκία, Σιρκουί Μπίτς Βόλεϊ, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης- Πόλο, Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου- Μόσχα, αγώνες Φορμουλα 1, Eurobasket το Σεπτέμβριο) το ελληνικό δημόσιο θα χάσει με πρόχειρες εκτιμήσεις κάπου 70 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται οι χρηματικές κυρώσεις από ποινικές ρήτρες για μονομερή ρήξη συμβάσεων που δεν μπορούν να υπολογιστούν). Από την ΕΡΤ World θα ζημιωθεί κάπου έξι εκατ ευρώ (από μεταφορά διανομή και εκμετάλλευση σήματος).
Κονδύλι 9,8 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη του αρχείου της ΕΡΤ και τη δημιουργία Οπτικοακουστικού Μουσείου στην Κατεχάκη κινδυνεύει να χαθεί με το κλείσιμο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ο εξοπλισμός με τεχνολογία αιχμής για την ΕΡΤ HD κόστους οκτώ εκατ. ευρω «πάει στράφι» υποστηρίχθηκε, εφόσον η ΕΡΤ- με πιθανή αφαίρεση ψηφιακών συχνοτήτων- υποχρεωθεί να καταβάλει μίσθωμα σε ιδιώτη πάροχο δικτύου για να μεταφέρει το σήμα της.
Εφόσον μάλιστα βρεθεί εκτός ψηφιακού νυμφώνα «το δημόσιο θα μείνει χωρίς δικές του συχνότητες και χωρίς δικό του δίκτυο πομπών στην ψηφιακή τηλεόραση», έλεγαν.
Αποσαφήνισαν δε οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πως δεν έχουν κάνει κατάληψη στο ραδιομεγαρο αλλά περιφρούρηση διότι- ισχυρίστηκαν- έχουν χρεωθεί με εξοπλισμό τον οποίον δεν θα αφήσουν στην τύχη του. Καλούσαν δε τον διαχειριστή της περιουσίας της ΕΡΤ να έρθει σε συνεννόηση μαζί τους για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της και κάλεσαν τον αρμόδιο υφυπουργό, Παντελή Καψή σε διάλογο για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: