19.6.13

ΟΗΕ: Σε ύψη - ρεκόρ οι εκτοπισμένοι το 2012...

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 20 ετών διαμορφώθηκε το 2012 ο αριθμός των εκτοπισμένων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, πάνω από 45,2 εκατ. άνθρωποι ζούσαν το 2012 μακριά από τις εστίες τους, οι...
περισσότεροι ξεριζωμένοι από συγκρούσεις.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, το 2012 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εκτοπισμένων μετά το 1994, χρονιά που είχε χαρακτηρισθεί από τη γενοκτονία στη Ρουάντα και τις συνέπειες της κατάρρευσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

«Παρακολουθούμε έναν πολλαπλασιασμό των νέων συγκρούσεων και φαίνεται πως οι παλιές συγκρούσεις δεν πεθαίνουν ποτέ», σημείωσε.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, περίπου το 55% των προσφύγων προέρχονται από χώρες οι οποίες πλήττονται από κάποια σύγκρουση: το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Ιράκ, τη Συρία και το Σουδάν. Καταγράφονται ακόμη νέες μαζικές συρροές προσφύγων από το Μαλί, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Σουδάν.

Από τους 45,2 εκατ. που έχουν ξεριζωθεί, 15,4 εκατ. ήταν πρόσφυγες (τα 4,9 εκατ. από τους οποίους Παλαιστίνιοι), 28,8 εκατ. εκτοπισμένοι και 937.000 άνθρωποι που ζητούν άσυλο.

«Όμως το πιο δραματικό είναι ο αριθμός των νέων εκτοπισμένων: 7,6 εκατ. άνθρωποι εκτοπισμένοι δια της βίας (...) δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε φορά που ανοικοκλείνετε τα μάτια σας», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες.

Από αυτά τα 7,6 εκατ., τα 6,5 εκατ. είναι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό μιας χώρας και 1,1 εκατομμύριο οι πρόσφυγες.

Ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση της βίας στη Συρία δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό για το 2013 και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ανακουφίσει την Ιορδανία από το βάρος που έχει επωμισθεί, αλλά και το Λίβανο, όπου σχεδόν το 20% του πληθυσμού είναι πλέον Σύροι, σύμφωνα με την Αρμοστεία.

Περίπου 1,6 εκατ. σύρων προσφύγων βρίσκουν αυτή τη στιγμή καταφύγιο σε πέντε χώρες της περιοχής και η Αρμοστεία προβλέπει πως ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί σε 3,45 εκατ. (εκ των οποίων ένα εκατ. στο Λίβανο, ένα εκατ. στην Ιορδανία, ένα εκατ. στην Τουρκία, 350.000 στο Ιράκ και 100.000 στην Αίγυπτο) στο τέλος του 2013.

Ο πόλεμος παραμένει η κύρια αιτία εκτοπισμού πληθυσμών. Η σύγκρουση στη Συρία αποτελεί για άλλον ένα χρόνο ένα νέο σημαντικό παράγοντα αναγκαστικού εκτοπισμού στον κόσμο.

Το 2012 δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το 2011 στην κατάταξη των χωρών που υποδέχονται το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Το Πακιστάν παραμένει η χώρα που φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από όλες τις άλλες (1,6 εκατ.) και ακολουθούν το Ιράν και η Γερμανία. Το Αφγανιστάν είναι η χώρα που παράγει το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, διατηρώντας αυτή τη εδώ και 32 χρόνια.

Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε εξάλλου πως ανησυχεί για τον αριθμό ρεκόρ των παιδιών που ζητούν άσυλο και ταξιδεύουν μόνα (21.300). «Γίνεται ένα από τα πιο σοβαρά ανθρωπιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, επειδή τα πρόσωπα αυτά ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας συστήματα που ελέγχονται από λαθρεμπόρους», εξήγησε.

Τα πρόσωπα κάτω των 18 ετών αντιπροσωπεύουν το 46% των προσφύγων ανά τον κόσμο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: