9.6.13

Τον ρόλο του Εθνάρχη (Νο2) της Κεντροδεξιάς διεκδικεί...

για τον εαυτό του ο Αντώνης Σαμαράς, ενώπιον του Καραμανλή!...

kourdistoportocali.com

Την ακροδεξιά συνείδηση της σημερινής ΝΔ επιχείρησε να ξορκίσει ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη ενώ σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τους καραμανλικούς που τον έχουν στην μπούκα, δεν...

παρέλειψε  να αναφερθεί τόσο στον ιδρυτή της  παράταξης («είμαστε η παράταξη του  Κωνσταντίνου
Καραμανλή που έβαλε  τη χώρα στην Ευρώπη») όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή («η επιλογή του για την Cosco δικαιώθηκε»). Hταν προφανής η προσπάθειά του να εμφανισθεί ως ο νέος "Εθνάρχης της κεντροδεξιάς", ρόλος ο οποίος ανήκει δικαιωματικά και κυριολεκτικά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ασε που ο κανονικός Εθνάρχης ήτο κατ΄εξοχήν φίλος των Γάλλων (η λεωφ. Συγγρού του Ζισκάρ) κι ουχί των Γερμανών.
Και οι δύο αναφορές προκάλεσαν έντονα χειροκροτήματα – στην πρώτη σειρά  άλλωστε του προσυνεδρίου καθόταν  ο κ. Καραμανλής ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε μπει στην αίθουσα επίσης καταχειροκροτούμενος και ο οποίος πάντα αποτελεί μια χρυσή εφεδρεία για την κεντροδεξιά.

Γράφει η Μαρίνα Μάνη στο Capital>

«Εμείς οι τρεις (σ.σ. κυβερνητικοί εταίροι) τραβάμε κουπί, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή, το μοναδικό μελανό σημείο της χώρας είναι η συμπεριφορά των νεοναζί».

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της  αναφοράς του Αντώνη Σαμαρά στην εσωτερική  πολιτική κατάσταση, μιλώντας στο «γαλάζιο»  προσυνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζοντας παράληλλα την τακτική του "διμέτωπου" απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή.

Ο πρωθυπουργός, παρά τις φήμες, δεν  επέλεξε να επιτεθεί στους Ευ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για τη στάση  που τηρούν το τελευταίο διάστημα με αφορμή νομοθετικές πρωτοβουλίες (αντιρατσιστικό) και λειτουργία της  κυβέρνησης.

Αναφερόμενος ειδικά στην τρικομματική, τόνισε ότι «η συνεργασία των τριών κομμάτων είναι πρωτοφανής και αποδείχθηκε σωτήρια καθώς αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητά της» - παρά, όπως είπε, τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των τριών εταίρων.

Τα άκρα αλληλοτροφοδοτούνται 

Αντιθέτως, επικαλέσθηκε – όπως είπε – τον λόγο του ποιητή για «την κωπηλασία του χρέους» που  «τραβάει» η κυβέρνηση συνεργασίας, έναντι της τακτικής του Αλέξη Τσίπρα «να ζητά τον θρόνο βρίζοντας  τον τόπο του».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΖΑ ότι «τροφοδετεί» την Χρυσή Αυγή, αναφέροντας ως παραδείγματα την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για νομιμοποίηση όλων των λαθρομεταναστών ή την αντίθεσή της στις επενδύσεις.

Με αντιπροσωπεία από  τις Σκουριές

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός, πριν μπει στην αίθουσα του προσυνεδρίου, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία εργαζόμενων στο μεταλλείο χρυσού από τις Σκουριές στους οποίους (και όχι μόνο...) επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης «να προχωρήσει η επένδυση».

" Σε μια χώρα με ανεργία 27% δεν είναι υπονόμευση να διώξουν τους επενδυτές και να πρωτοστατούν σε ματαίωση επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων;", είπε λίγο αργότερα από το βήμα του Προσυνεδρίου.


«Είμαστε η παράταξη του Καραμανλή»

Δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς απευθυνόταν  σε κομματικό κοινό, δεν παρέλειψε  να αναφερθεί τόσο στον ιδρυτή της  παράταξης («είμαστε η παράταξη του  Κωνσταντίνου Καραμανλή που έβαλε  τη χώρα στην Ευρώπη») όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή («η επιλογή του για την Cosco δικαιώθηκε»).


Και οι δύο αναφορές προκάλεσαν έντονα χειροκροτήματα – στην πρώτη σειρά  άλλωστε του προσυνεδρίου καθόταν  ο κ. Καραμανλής ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε μπει στην αίθουσα επίσης καταχειροκροτούμενος.

Κίνα, Άραβες, Τουρκία, FYROM 

Ο κ. Σαμαράς εστίασε στις διεθνείς εξελίξεις και στον ρόλο της χώρας  εν μέσω αυτών. Κυρίως, στο «νέο κεφάλαιο» που  έχει ήδη ανοίξει στις σχέσεις  Ευρώπης-Κίνας και στην προνομιακή θέση που έχει αντικειμενικά η  Ελλάδα (σ.σ. γεωγραφικά, λόγω διέλευσης από το Σουέζ) την οποία επιχειρεί η κυβέρνησή του και ο ίδιος να αξιοποιήσουν.

Επιχειρώντας έμμεση αναφορά στις εξελίξεις στην Τουρκία, τόνισε ότι  τα προβλήματά μας με την γείτονα  δεν έχουν λυθεί ωστόσο «θέλει πλέον και η Τουρκία να λυθούν».

Ειδικά για την Κύπρο, μίλησε για την ανάγκη ("προτεραιότητα") να ορθοποδήσει, ωστόσο επισήμανε με νόημα ότι η σημερινή της οικονομική αδυναμία δεν πρέπει να οδηγήσει σε εκβιασμούς την Κυπριακή Δημοκρατία για "αναβίωση του διαβόητου σχεδίου Ανάν".

Στάθηκε στις καλές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «θέλουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με όλους τους αραβικούς λαούς» διότι  «κι εμείς κι αυτοί θέλουμε  ειρήνη» και «ο φονταμεταλισμός  είναι ο κοινός εχθρός που μας  ενώνει».

Εμμέσως αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό, λέγοντας ότι «στις προτεραιότητές μας είναι η ενσωμάτωση των  δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη», ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει ότι  θα δεχτούμε ανιστόρητους ισχυρισμούς  ούτε ότι θα κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

Το "λάθος" του ΔΝΤ

Όσο για το περίφημο "λάθος" του ΔΝΤ, ο κ. Σαμαράς κινήθηκε στο πλαίσιο των αρχικών του δηλώσεων στο Ελσίνκι: "Δε στηρίξαμε το πρώτο Μνημόνιο επειδή ήταν λάθος η συνταγή. Δεν εισακουστήκαμε. Και τώρα το αναγνωρίζουν οι ίδιοι που το επέβαλαν"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: