28.6.13

Για 1.677 ευρώ χάνει το σπίτι του άνεργος εργάτης...



Σε αναγκαστική κατάσχεση σπιτιού άνεργου μεταλλεργάτη, προχώρησε το Δημόσιο πριν από 3 μέρες όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ριζοσπάστης». Ο μεταλλεργάτης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, είναι...
άνεργος εδώ και τρία χρόνια και τώρα, κινδυνεύει να χάσει το σπίτι γιατί οφείλει στην εφορία 1.677,95 ευρώ που με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 2.173,81 ευρώ! Μάλιστα, η εφορία με την πράξη καθορισμού χρεών που έγινε στις 25 Ιούνη, ορίζει ως «πρώτη προσφορά» το ποσό των 70.000 ευρώ, προφανώς σαν τιμή εκκίνησης για πιθανή μελλοντική πράξη πλειστηριασμού του σπιτιού του ανέργου.

Η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης της κατάσχεσης του σπιτιού ξεκίνησε για χρέη που αναλύονται ως εξής: Πρόστιμο Τροχαίας που βεβαιώθηκε το 1990 ύψους 44,02 ευρώ (προσαυξήσεις ύψους 132,06). Φόρος εισοδήματος 2005 που δεν πληρώθηκε ύψους 63,44 ευρώ (προσαυξήσεις 45,68). Φόρος εισοδήματος 2006 ύψους 123,2 ευρώ (προσαυξήσεις 87,47). Φόρος εισοδήματος 2007 ύψους 182,99 ευρώ (προσαυξήσεις 133,58). Φόρος εισοδήματος 2011 ύψους 156,66 ευρώ (προσαυξήσεις 26,63). Φόρος εισοδήματος και Εισφορά αλληλεγγύης 2012 ύψους 752,64 ευρώ (προσαυξήσεις 52,69 ευρώ). Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων 2011 (χαράτσι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ) ύψους 355 ευρώ (προσαύξηση 17,75 ευρώ).

Σύμφωνα με την Εκθεση της Αναγκαστικής Κατάσχεσης, η διαδικασία ξεκίνησε στις 25 Ιούνη, δηλαδή την περασμένη Τρίτη, από δικαστικό επιμελητή του Πρωτοδικείου Αθηνών «σε εκτέλεση της υπ' αριθμ 12799/150/2013 έγγραφης παραγγελίας του προϊσταμένου της ΔΟΥ Δ' (Πειραιά Δ', ΣΤ')». Οπως αναφέρεται από το δικαστικό επιμελητή, μαζί με μία ακόμα δικαστική επιμελήτρια ως μάρτυρα, πήγαν στην περιοχή που βρίσκεται η ακίνητη περιουσία του ανέργου και «σύμφωνα με το άρθρο 36 του ΚΕΔΕ επέβαλα, όπως αναφέρεται, αναγκαστική κατάσχεση για χρέος αυτής προς το Δημόσιο ΕΥΡΩ 2.173,81 πλέον προσαυξήσεων επί της κατωτέρω περιγραφόμενης ακίνητης περιουσίας (...)». Μάλιστα, στη σχετική έκθεση περιγράφεται αναλυτικά η ιδιοκτησία του άνεργου.

Ο μεταλλεργάτης όχι μόνο είναι τρία χρόνια άνεργος, αλλά, όπως αναφέρει ο ίδιος, χρωστάει το σπίτι στην τράπεζα, ενώ η οικογένειά του είναι χωρίς ρεύμα εδώ και 7 μήνες!

Δ. Κουτσούμπας: Πρέπει άμεσα να παρθεί πίσω οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια

«Δεν πρέπει να γίνει καμία κατάσχεση και κανένας πλειστηριασμός σε πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία, ιδιαίτερα σε μακροχρόνια και τωρινούς άνεργους» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, με αφορμή το θέμα που πρόεκυψε.

«Και από αυτή την άποψη καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια, όπως αυτή που προβάλλει το σημερινό πρωτοσέλιδο του "Ριζοσπάστη" για τον άνεργο μεταλλεργάτη που πήγαν να του κάνουν κατάσχεση επειδή χρωστούσε κάποια παλιά χρέη στην εφορία, κάποια κλήση τροχαίας για 30 ή 40 ευρώ, κάποια τέτοια μικρά ποσά, τα οποία τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ανεργίας του, δεν μπορούσε να τα αποπληρώσει και συσσωρεύτηκαν χρέη, με αποτέλεσμα αυτή την εξέλιξη» συμπλήρωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «θα πρέπει άμεσα να παρθεί πίσω οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή, δυστυχώς τα άλλα κόμματα δεν ψήφισαν την πρόταση νόμου, θα πρέπει εδώ και τώρα να μην υπάρξει καμία κατάσχεση και να ανακληθεί αυτή η απόφαση». Πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ συμπαραστέκεται, τα εργατικά σωματεία πρέπει να σημάνουν συναγερμό "κανείς μόνος του στην κρίση"».

Ν. Καραθανασόπουλος: Δείχνει την πλήρη απανθρωπιά του συστήματος

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Αυτό δείχνει την πλήρη απανθρωπιά του συστήματος και παρά τις διακηρύξεις τις οποίες κάνει η κυβέρνηση ότι δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς και ιδιαίτερα πρώτης κατοικίας από μεριάς της τράπεζας. Αυτό καταλαβαίνετε, δεν ισχύει για τα χρέη τα οποία έχουν προς το Δημόσιο και ιδιαίτερα προς τις Εφορίες», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Άρα, το ακατάσχετο πάει περίπατο και από αυτή την άποψη, διαμορφώνονται οι συνθήκες για μία ολομέτωπή επίθεση απέναντι σε βασικά δικαιώματα: το δικαίωμα της στέγασης, της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, της παροχής νερού, μπαίνει σε αυτές τις μυλόπετρες», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: