31.5.13

Παπανδρέου και Κρούγκμαν κέρδισαν το debate...

για τη φορολόγηση των πλουσίων...

Αντιμέτωπος σε debate με τον πρώην υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Newt Gingrich και τον Arthur B. Lafter, σύμβουλο οικονομικών του Προέδρου Ronald Reagan. δύο ακραιφνείς υπερασπιστές της χαμηλής φορολογίας του πλούτου και υποστηρικτές των “Reaganomics”, βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας...


στο πλευρό του το νομπελίστα Καθηγητή Οικονομικών, Paul Krugman. Η συζήτηση οργανώθηκε στο πλαίσιο του καθιερωμένου εδώ και χρόνια θεσμού Μunk debate και μεταδόθηκε τηλεοπτικά από εθνικό δίκτυο του Καναδά.

Οι Παπανδρέου-Krugman υποστήριξαν την αύξηση της φορολογίας των πολύ πλουσίων, υπέρ του κοινωνικού κράτους. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε πως έχει δημιουργηθεί μία κοινωνική ομάδα των πολύ πλουσίων, η οποία, λόγω της συγκέντρωσης ισχύος που διαθέτει, καταφέρνει να μην ελέγχεται από τη Δημοκρατία και τη κοινωνική λογοδοσία. Σημείωσε μάλιστα, πως η ίδια η Δημοκρατία στην Αρχαία Ελλάδα, επινοήθηκε ακριβώς για να αποτρέπεται η συγκέντρωση υπερβολικής ισχύος σε λίγους. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης, σε πετυχημένα μοντέλα χωρών της Βόρειας Ευρώπης, όπου η υψηλή φορολογία στους πολύ πλούσιους και η δίκαιη και προοδευτική φορολόγηση των υπόλοιπων πολιτών, όχι μόνο δεν αποτελεί τροχοπέδη της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της προσωπικής ανέλιξης, αντίθετα αποφέρει τους αναγκαίους πόρους, που με τη σειρά τους κατευθύνονται σε επένδυση στον ίδιο τον άνθρωπο, μέσω της Παιδείας, της Πρόνοιας και της Υγείας.

Αντίστοιχα, ο Paul Krugman υποστήριξε την ίδια άποψη, παραθέτοντας με τη σειρά του τα σχετικά οικονομικά και τεχνοκρατικά στοιχεία.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, νικήτρια αναδείχθηκε η πλευρά των Παπανδρέου – Krugman. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως ενώ πριν το debate οι παριστάμενοι θεατές είχαν ταχθεί με 58% υπέρ της μεγαλύτερης φορολόγησης του πλούτου, μετά την επιχειρηματολογία Παπανδρέου-Krugman, το ποσοστό αυτό ανέβηκε και άλλο, στο 70%, απορροφώντας σχεδόν το σύνολο των «αναποφάσιστων» θεατών.

Μπορείτε εδώ να δείτε τα αρχικά και τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας κι εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την ενδιαφέρουσα συζήτηση στο σύνολό της...

parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: