28.4.13

M. Σάλλας (Πειραιώς): Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία βελτιώνεται...

Μέσα στον Ιούνιο η πλήρης ενσωμάτωση της πρώην Αγροτικής- Ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν στην Ελλάδα και άλλες εμπορικές ή επενδυτικές τράπεζες ...
Aισιόδοξος τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και για το τραπεζικό σύστημα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.
"Η ... αίσθησή μου είναι ότι η κατάσταση βελτιώνεται" δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, ωστόσο μετά από καιρό διαγράφονται οι πρώτες θετικές εξελίξεις που δημιουργούν προσδοκίες για την αναστροφή της.
Επίσης δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης, επισημαίνοντας πως η επόμενη ημέρα των τραπεζών ταυτίζεται με την επόμενη ημέρα για τη χώρα. Οι τράπεζες - λέει χαρακτηριστικά - είναι συνυφασμένα με την οικονομία.
Ο κ. Σάλλας ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εξαγορών, οι οποίες -όπως επισημαίνει - πραγματοποιήθηκαν κάτω από αρκετά ειδικά συνθήκες αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ευκαιριακές. Στην Τράπεζα Πειραιώς - σημειώνει ο κ. Σάλλας - είχαμε προετοιμαστεί εντατικά για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος εδώ και καιρό.
Ερωτηθείς σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Πειραιώς ο κ. Σάλλας αναφέρει: «Το ελάχιστο ποσό που πρέπει να συγκεντρώσουμε στο πλαίσιο της ιδιωτικής συμμετοχής είναι 519 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει ήδη υπερκαλυφθεί καθώς στην αύξηση κεφαλαίου θα μετέχουν με 400 εκ. ευρώ ο πορτογαλικός όμιλος BCP και με 170 εκ. ευρώ η Societe Generale. Κατά συνέπεια έχουμε καλύψει το ελάχιστο όριο της ιδιωτικής συμμετοχής, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο να διατηρηθεί ιδιωτικός ό όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Επόμενος επιτεύξιμος στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων, συνολικά, να μην υπολείπεται των 733 εκ. ευρώ ώστε η τράπεζα να μην επιβαρυνθεί με το κόστος των μετατρέψιμων ομολογιών».
Ο κ. Σάλλας αναφέρει επίσης ότι το μερίδιο της Τράπεζας Πειραιώς στην εγχώρια τραπεζική αγορά είναι τέτοιο που δεν χρειάζεται πλέον να διευρυνθεί μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. «Στόχος μας είναι εντός δώδεκα μηνών και οι έξι τράπεζες που αποκτήθηκαν να λειτουργήσουν ως ενιαίος οργανισμός υπό την επωνυμία Τράπεζα Πειραιώς. Ήδη θα έχουμε την πλήρη ενσωμάτωση της πρώην Αγροτικής μέσα στον Ιούνιο. Εκτιμώ ότι όλα θα έχουν ολοκληρωθεί και με τις υπόλοιπες μέχρι τον Μάιο του 2014», αναφέρει ο κ. Σάλλας, επισημαίνοντας ότι «σε ότι αφορά το προσωπικό μας ο σχεδιασμός στηρίζεται σε προγράμματα που θα περιλαμβάνουν κίνητρα για οικειοθελή υποχώρηση, όποτε και όταν χρειαστεί».
Τονίζει ότι η ελληνική τραπεζική αγορά ήταν και θα παραμείνει εξαιρετικά ανταγωνιστική, ενώ δεν αποκλείει να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και άλλες εμπορικές ή επενδυτικές τράπεζες.

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: