14.4.13

Το προφίλ του Ρώσου μεγιστάνα που... δένει στον Σκορπιό...

Ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ κάνει «συλλογή» από πανάκριβα ακίνητα και πίνακες...
Κατοικεί μόνιμα στο πριγκιπάτο του Μονακό, έχει στενές διασυνδέσεις με την Κύπρο, είναι κάτοχος του 10% της τράπεζας Κύπρου και επισκεπτόταν συχνά τη ... Μεγαλόνησο, με την οποία λέγεται ότι είναι γοητευμένος.

Ο λόγος για τον Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, που πραγματοποίησε ένα «όνειρο ζωής» αγοράζοντας τον Σκορπιό και το μικρό νησάκι Τσοκάρι από την Αθηνά Ωνάση.

Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον Ρώσο ολιγάρχη να χρησιμοποιεί τον Σκορπιό για ξεκούραση και να μην έχει σχέδια για μαζική τουριστική αξιοποίηση.

Ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ γεννήθηκε το 1966 στα Ουράλια της Ρωσίας. Οι γονείς του ήταν γιατροί κι έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματά τους και να γίνει καρδιολόγος. Σύντομα όμως, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, κατάλαβε ότι δεν θα έβγαζε τα χρήματα που ονειρευόταν κι έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις, ιδρύοντας με τον πατέρα του μια εταιρεία που ασχολείτο με τη μαγνητοθεραπεία.

Στη συνέχεια όμως αποφάσισε να γίνει πιο τολμηρός και να σπουδάσει χρηματιστής ανοίγοντας το 1992 στη Μόσχα τη δική του επενδυτική εταιρεία.

Δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε μια τράπεζα, απέκτησε τις μετοχές μερικών βιομηχανιών της Περμ και συμμετείχε στα διοικητικά τους συμβούλια.

Το 1995 πούλησε το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών του ενοποίησε τις επενδύσεις του και επικέντρωσε την προσοχή του στη βιομηχανία καλίου και ειδικότερα στην εταιρεία Uralkali, παραγωγό καλιούχων λιπασμάτων της Ρωσίας την οποία και μετέτρεψε σε κορυφαία του είδους της, εξού και ο χαρακτηρισμός του ως «βασιλιάς των λιπασμάτων».

Και βέβαια ο Σκορπιός είναι το τελευταίο απόκτημα του Ριμπολόβλεφ. Η κόρη του Εκατερίνα φέρεται ως η αγοράστρια ενός πολυτελέστατου διαμερίσματος στο Μανχάταν που στοίχισε 88 εκατ. δολάρια, ενώ ο πατήρ έχει δύο σαλέ στο Γκστάαντ, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 195 εκατ. ελβετικά φράγκα (162 εκατ. ευρώ).

Στο Παρίσι, ένα ιδιωτικό μέγαρο είχε αγοραστεί για 18 εκατ. ευρώ, το σπίτι του στο Μονακό στοίχισε 300 εκατ. δολάρια, ενώ το 2011 αγόρασε μια βίλα στη Χαβάη από τον ηθοποιό Γουίλ Μισθ.

Επίσης, όπως κάθε κροίσος που σέβεται τον εαυτό του αποφάσισε να γίνει συλλέκτης έργων τέχνης. Απέκτησε πίνακες των Πικάσο, Μονέ, Ντεγκά και Βαν Γκογκ, αξίας άνω των 500 εκατ. δολαρίων.

Ο Ριμπολόβλεφ θεωρείται ιδιαίτερα ντροπαλός και μυστικοπαθής σε ό,τι αφορά την οικογενειακή ζωή του. Οι περισσότεροι Ρώσοι έμαθαν για αυτήν μετά το διαζύγιο του με την σύζυγό του, η οποία τον χώρισε για τις αναρίθμητες απιστίες του.

Επίσης, το 1997 βρέθηκε κατηγορούμενος για τη δολοφονία του προέδρου της βιομηχανίας χημικών Neftekhimik. Πέρασε 11 μήνες προφυλακισμένος, αποφυλακίστηκε με υψηλή εγγύηση και τελικά αθωώθηκε λόγω έλλειψης αποδείξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: