10.3.13

Toν Πρόεδρο Αναστασιάδη υποδέχεται ο Πρωθυπουργός...

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη υποδέχεται στις 13.45 ο Πρωθυπουργός στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Μαξίμου είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα στις 12.35 και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Κατά την...
πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα με την ιδιότητα του προέδρου, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδος. Το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Σε αυτή τη χρονική συγκυρία χρειαζόμαστε τις εμπειρίες της Ελλάδας τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στην εφαρμογή του μνημονίου. Με τη σειρά μας θα προσφέρουμε στην Ελλάδα τις δικές μας εμπειρίες σε ζητήματα που είμαστε πιο προχωρημένοι, όπως στον τομέα των υδρογονανθράκων», αναφέρει ο Πρόεδρος της Κύπρου σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ και προσθέτει ότι κατά την επίσκεψή του θα συζητηθεί και ο τρόπος συντονισμού των δύο κυβερνήσεων στο Κυπριακό.

Στη συνέντευξή του ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν υφίσταται ζήτημα κουρέματος καταθέσεων. «Στόχος μας», τονίζει, «είναι να είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή του μνημονίου το συντομότερο δυνατό και η πολιτική μας δέσμευση είναι να το εφαρμόσουμε πιστά διότι δεν θέλουμε να βρεθούμε ενώπιον ενός δεύτερου μνημονίου».

Όσον αφορά το Κυπριακό μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

- Η παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση του Κυπριακού αποβαίνει επιζήμια για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα η οποία απειλείται με εξαφάνιση

- Τα χρονοδιαγράμματα δεν μπορεί να καθορίζονται με πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα εκβιαστικά από κάποιους, όποιοι και να είναι.

- Θα πρέπει να βρεθεί ένα νέο μοντέλο Εγγυήσεων , το οποίο θα ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας της μιας κοινότητας και δεν θα τρομάζει την άλλη κοινότητα. Ποιο θα είναι αυτό το μοντέλο είναι πολύ πρόωρο να το συζητήσουμε.

- Η διαπραγματευτική ισχύς της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν τίθεται ποτέ εκβιαστικά. Ούτε το 2004 ετίθετο εκβιαστικά με το δίλημμα της ένταξης της Κύπρου με ή χωρίς λύση, ούτε και σήμερα, όπως ακούγεται, με το δίλημμα λύση ή φυσικό αέριο.

- Η βούλησή μας για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις, είναι δεδομένη. Θα είμαστε έτοιμοι και πρακτικά. «Αν κληθούμε από τον Γενικό Γραμματέα σε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ασφαλώς θα ανταποκριθούμε».

Ο κύπριος Πρόεδρος υπογραμμίζει ακόμα πως δεν είναι οπαδός του δόγματος «η μη λύση του Κυπριακού είναι λύση», ενώ σημειώνει ότι ήδη δρομολογήθηκε η διαδικασία για την υποβολή ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (σ.σ. ειδική σχέση με ΝΑΤΟ).

Την Τετάρτη με Ντάουνερ

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, την πρώτη του συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο κ. Ντάουνερ θα συναντηθεί και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Στόχος του είναι να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ ένα από τα ενδεχόμενα που μελετούν τα Ηνωμένα Έθνη, είναι η προώθηση συγκεκριμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), καθώς οποιαδήποτε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό μετατίθεται λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο, κατά πάσα πιθανότητα για μετά το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Ντάουνερ από την Λευκωσία θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και άλλα στελέχη της Γραμματείας για τα αποτελέσματα των επαφών του.

Παρά το αίτημα του κ. Ντάουνερ να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, η ρωσική προεδρία απάντησε ότι δεν βλέπει λόγο να διευθετηθεί συνεδρίαση του Σώματος για το Κυπριακό, καθώς δεν υπάρχουν εξελίξεις από τον περασμένο Ιούνιο.

Συσκέψεις πριν την αναχώρηση

Το Σάββατο ο Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε δύο συσκέψεων στην Κύπρο, μίας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και μίας με την ομάδα των τεχνοκρατών που διαπραγματεύεται με την τρόικα στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής Χριστόφορος Πισσαρίδης και τα μέλη του Συμβουλίου.

Το πρωΐ, δεκαμελής αντιπροσωπεία της Τρόικας και διευθυντικά στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είχαν ανταλλαγή απόψεων για τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας για τον ιδιωτικό οίκο, που θα αναλάβει να διερευνήσει όλες τις καταγγελίες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Από τη σύσκεψη αυτήν απουσίασε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία αναχώρησε από την Κύπρο, αλλά πρόκειται να επιστρέψει πολύ σύντομα.

Τα χρονοδιαγράμματα θεωρούνται ιδιαίτερα στενά, αφού απομένουν μόνο λίγες μέρες για την επίτευξη συμφωνίας.

Η τρόικα ασκεί σημειωτέον πίεση για να ετοιμαστούν νέα οργανογράμματα από τις Τράπεζες, τα οποία θα προβλέπουν μείωση του προσωπικού τους, ακόμα και των διευθυντικών στελεχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: