20.3.13

Spiegel: Η ΕΕ πρέπει να σκληρύνει τη στάση της...

Για πόλεμο ισχύος μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σημειώνοντας ότι εάν υποχωρήσουν οι Βρυξέλλες δυσκολεύουν οι μελλοντικές προσπάθειες διάσωσης του ευρώ.
Όπως ...
αναφέρει, η απόφαση της κυπριακής Βουλής δείχνει ότι οι εκπρόσωποι μιας μικρής χώρας της Ε.Ε. μπορούν όντως να μπλοκάρουν τις προσπάθειες της ευρωζώνης για το ενιαίο νόμισμα.

Το περιοδικό σημειώνει ότι ο κ. Αναστασιάδης όχι μόνο δεν επιχείρησε να επιτύχει σύγκλιση επί της συμφωνίας, αλλά δήλωσε πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία ότι δεν θα περάσει, καλώντας ουσιαστικά τους βουλευτές να την απορρίψουν. Σύμφωνα με το Spiegel, επρόκειτο για κίνηση τακτικής ώστε να επιχειρήσει καλύτερη συμφωνία στις Βρυξέλλες.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, υπογραμμίζει: Η ψηφοφορία δείχνει ότι η βασική ανησυχία της Λευκωσίας δεν είναι οι μικροκαταθέτες, καθώς άλλαξε η σχετική τροπολογία εξαιρώντας καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ. Οι Κύπριοι ενδιαφέρονται κυρίως για τη διατήρηση του ρόλου της χώρας ως φορολογικού παράδεισου και δεν θέλουν πιέσεις από το εξωτερικό, και ιδίως από τη Γερμανία.

Το περιοδικό σημειώνει ότι η ευρωζώνη, με πρωτοστατούσα τη Γερμανία, κατέθεσε την "όχι αδιανόητη" πρόταση, από τη στιγμή που η ίδια η χώρα δεν έχει τους πόρους να διασώσει τις τράπεζές της, να συμβάλουν οι ίδιοι οι πελάτες των τραπεζών στη διάσωσή τους.

Όσον αφορά τα κεφάλαια από τη Ρωσία, το Eurogroup θα μπορεί να αποδεχτεί έναν τέτοιο συμβιβασμό μόνο εάν δεν έλθουν υπό τη μορφή δανείου. Αυτό, σημειώνει το Spiegel, θα αυξήσει το κυπριακό χρέος σε μη διατηρήσιμα επίπεδα, κάτι που επιχείρησε να αποφύγει η αρχική συμφωνία.

"Η κυπριακή περίπτωη μετατρέπεται σταδιακά σε ένα παιχνίδι δειλού. Ποιος φοβάται περισσότερο μια κυπριακή χρεοκοπία; Μόνο ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Εάν η ευρωζώνη υποχωρήσει στη διαμάχη με τη μικρή χώρα μέλος της, θα αναγκαστεί να πράξει το ίδιο και σε πολλές μελλοντικές περιπτώσεις", καταλήγει.

πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: