25.3.13

Mε ψυχραιμία αντιμετώπισαν τα κυπριακα ΜΜΕ, την οδυνηρή απόφαση του Eurogroup...



Με ψυχραιμία αντιμετώπισε ο σημερινός κυπριακός Τύπος τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup, για το μέλλον της Μεγαλονησου.
Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Θρίλερ με...
ωμούς εκβιασμούς» γράφει ότι μαραθώνιες συζητήσεις, εκβιασμούς και απειλές κατά της Κύπρου για έξοδό μας από το ευρώ περιλάμβανε το θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας αλλά και ότι ο Πρόεδρος είχε αλλεπάλληλες επαφές ενώ οι προτάσεις πηγαινοέρχονταν, με την Τρόικα στο πιο ψηλό της επίπεδο να προτάσσει ακραία και αιματηρά σενάρια.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στα Πολεμίδια.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κατ' αρχήν συμφωνία» κάνει λόγο στο κύριο της θέμα για συμφωνία μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπείας υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και της Τρόικας, που κλήθηκε να εξετάσει τις πρώτες πρωινές ώρες η σύνοδος του Eurogroup και η οποία προβλέπει κούρεμα 30%-35% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

Αλλού η εφημερίδα δημοσιεύει έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για το Eurogroup και γράφει ότι «το κούρεμα συμφωνήθηκε επί Χριστόφια». Γράφει ακόμη ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποιούν ότι θα ξεσπάσει κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο αν στο Ταμείο Αλληλεγγύης περιληφθούν εγγυήσεις από το φυσικό αέριο.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Συμφωνία ανάγκης για διάσωση της οικονομίας» γράφει ότι σε κατ' αρχήν συμφωνία η οποία απέμενε να τύχει της έγκρισης του Eurogroup κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες η κυπριακή κυβέρνηση και η Τρόικα. Αναφέρεται ακόμη στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου η οποία όπως γράφει γιορτάζεται στη σκιά της κρίσης. Η εφημερίδα γράφει επίσης για τις χτεσινές διαδηλώσεις κατά της Τρόικας στη Λευκωσία.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Καταστροφικός εκβιασμός της Τρόικας» γράφει στο κύριό της θέμα ότι το τελευταίο τους χαρτί έπαιξαν χτες η Τρόικα από τη μια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη, το χαρτί της ρευστότητας η Τρόικα και την απειλή της παραίτησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πως αυτό που φαινόταν να περνά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ο εκβιασμός της Τρόικας. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για σκάνδαλο, καθώς, όπως γράφει, επιχειρηματίας από το «στενό οικογενειακό περιβάλλον υψηλόβαθμου πολιτειακού αξιωματούχου» φυγάδευσε 22 εκ. ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα. Γράφει ακόμα για τις χτεσινές διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών υπό το σύνθημα «έξω η Τρόικα» από την Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση τέλος εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «δεύτερη ευκαιρία για την Τράπεζα Κύπρου σε κατ' αρχήν συμφωνία» γράφει ότι η Κύπρος και οι διεθνείς δανειστές έφτασαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για ένα πακέτο διάσωσης τις πρώτες πρωινές ώρες το οποίο θα ενέκρινε αργότερα το Eurogroup. Αλλού γράφει ότι οι δυο μεγαλύτερες τράπεζες έθεσαν ημερήσιο όριο στις αναλήψεις από ΑΤΜ, η μεν Τράπεζα Κύπρου στα 120 ευρώ και η Λαϊκή στα 100 ευρώ. Σε άλλο θέμα στις εσωτερικές της σελίδες φιλοξενεί χτεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου κατά τις οποίες ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση της οικονομίας θα πρέπει να κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ακόμη και το άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Χρήστου Χαραλάμπους στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» είναι επικριτικό αλλά όχι εμπρηστικό. Γράφει:

Καρφωμένοι μπροστά στις τηλεοράσεις βρισκόμαστε τις τελευταίες μέρες, περιμένοντας μια ακτίδα φωτός απ' όπου να 'ναι. Περιμένουμε να ακούσουμε κάτι, είτε εντός είτε εκτός Κύπρου που θα κρατήσει ζωντανή την ελπίδα μας ότι δεν έχουμε καταρρεύσει ως κράτος. Ξένοι και δικοί μας, μας παίρνουν και μας φέρνουν μια εβδομάδα, παίζοντας με τα νεύρα μας, λες κι απευθύνονται, όχι απλά σε υπηκόους χωρίς δικαιώματα, αλλά σε ζώα που δεν διαθέτουν λογική και λειτουργούν μόνο με το ένστικτο.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έχουν αποδειχθεί όλες αυτές τις μέρες κατώτερες των περιστάσεων. Όχι δηλαδή πως προηγουμένως τους κυβερνώντες και τους κομματικούς ταγούς μας τους χαρακτήριζε η επάρκεια, αλλά κάτω από τις σημερινές τραγικές συνθήκες που έχουμε βρεθεί ως κράτος και ως λαός, περιμέναμε ότι θα έδειχναν λίγη περισσότερη υπευθυνότητα. Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι η Τρόικα και οι πάτρωνες της, μας περίμεναν στη γωνιά και μας έχουν βάλει κάτω με το μαχαίρι στο λαιμό. Όμως, την οργή και την απόγνωση του κόσμου από αυτή την άτιμη, την εγκληματική στάση των εταίρων μας, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι την επιμηκύνουν με τη δική τους στάση, οι δικοί μας πολιτικοί και οικονομικοί ηγέτες.

Το ότι δεν έχουν την ικανότητα να συγκλίνουν τις κρίσεις και εκτιμήσεις τους και να καταλήξουν σε ομόφωνες αλλά και ουσιαστικές αποφάσεις, προκαλεί τουλάχιστον την οργή. Και αντί της ομογνωμίας (τουλάχιστον αυτό να βγάζουν προς τα έξω), βλέπουμε τους εκπροσώπους των κομμάτων να παρελαύνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ από τις τηλεοράσεις (να μπαινοβγαίνουν από το ένα κανάλι στο άλλο) και να μην κάνουν τίποτε άλλο από το να μπερδεύουν τον κόσμο με τις ανούσιες και συχνά ατεκμηρίωτες φλυαρίες τους. Αντί της παράθεσης των πραγματικών γεγονότων, έτσι για ενημέρωση και διαφώτιση του κόσμου, αντί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλώνονται στο ποιος φταίει και πόσο περισσότερο ευθύνονται οι πριν από τους νυν ή και το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: