16.3.13

Live blogging – Οι αντιδράσεις για την Κύπρο...

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει εντός και εκτός Κύπρου η απόφαση του Eurogroup, αλλά και η άμεση εφαρμογή της ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, για ... κούρεμα όλων των καταθέσεων. Το μεσημέρι αναμένεται να γίνει υπουργική σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ εσπευσμένα επιστρέφει από το Λονδίνο και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής. Το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί σήμερα, ή αύριο, να υιοθετήσει νομοσχέδια για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος, που συμφωνήθηκε, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.
13.45 «Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», δήλωσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

13.10 Μελετάμε εναλλακτικές προτάσεις «γιατί αν είναι να αποκοπούν οι καταθέσεις, θα είναι προτιμότερο να εκδοθούν εγγυημένα κυβερνητικά χρεόγραφα για το διπλάσιο ποσό και να αφεθεί η τρόικα εκτός της διάσωσης της οικονομίας», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης. Τονίσε ότι το κόμμα του περιμένει επίσημη ενημέρωση, δεδομένου ότι ο ίδιος προσωπικά, από όσα έχει ακούσει, δεν έχει πεισθεί και δεν πρόκειται να στηρίξει την απόφαση, που λήφθηκε.

13.00 «Εφιαλτικό σενάριο» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον της κατάρρευσης του τραπεζικού της συστήματος με μεγάλο κίνδυνο να ακολουθήσει η κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Πρόσθεσε ότι αναμένει να ακούσει επιχειρήματα από την κυβέρνηση γιατί δεν θα πρέπει να αφεθούν οι τράπεζες να καταρρεύσουν και γιατί θα πρέπει να υποστηριχθεί η συμφωνία. Υποστήριξε, πάντως, πως η κατάρρευση των δύο τραπεζών δεν θα οδηγήσει σε χρεοκοπία διότι, όπως ανέφερε, και σε άλλες χώρες έχουν καταρρεύσει τράπεζες και οι καταθέτες έχουν χάσει τα χρήματα τους, αλλά δεν χρεοκόπησαν χώρες.

12.30 Για συμπαιγνία εκτός και εντός Κύπρου κάνει λόγο η ΕΔΕΚ.

12.20 Στο Προεδρικό Μέγαρο συσκέπτονται ήδη εκτάκτως οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων για λεπτομερειακή ενημέρωση επί της συμφωνίας.

12.00 Σε επιφυλακή βρίσκεται η αστυνομία της Κύπρου για προληπτικούς λόγους. Ελεγχόμενη θεωρείται η κίνηση στα ATM της Κύπρου, αφού οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι το μέτρο της κατάσχεσης ισχύει ήδη και δεν μπορούν να περισώσουν κάτι. Ακόμη και λογαρισμοί σχολικής αποταμίευσης στους οποίους οι μαθητές καταθέτουν στο τέλος της εβδομάδας ποσά της τάξης των 5 ευρώ, διαπιστώνεται πως έχουν υποστεί το κούρεμα του 6,75% (είναι 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ).

11.30 Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη αλλά και στους ευρωπαίους εταίρους εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, καταλογίζοντάς στην ΕΕ εκδικητικότητα, ενώ για την κυβέρνηση τόνισε ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.

11.00 Στο δίλημμα μεταξύ οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων και άτακτου κλεισίματος δύο τραπεζών, με απώλεια όλων των καταθέσεων, βρέθηκε χθες τη νύχτα η κυβέρνηση της Κύπρου, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Συγκοινωνιών, Τάσος Μητσόπουλος.

10.00 «Η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Μιχάλης Σαρρής.

9.00 Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας κατέληξαν τα ξημερώματα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Αποφασίστηκε η επιβολή ενός «τέλους σταθερότητας» που θα αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δισ. ευρώ. Στα ΑΤΜ έσπευσαν από το πρωί οι Κύπριοι, για να διαπιστώσουν ότι μπορούν να κάνουν αναλήψεις, αρκεί να μένει στον λογαριασμό το ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: