7.3.13

Η Google εισβάλλει στο ηλεκτρονικό εμπόριο...

Με αυθημερόν παραδόσεις προϊόντων στους καταναλωτές εισδύει η Google στην ιδιαίτερα κερδοφόρο αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπου δεσπόζει η Amazon κατά κύριο λόγο και η eΒay.
Πρόκειται για ένα προς το παρόν πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε πριν από ένα μήνα στο Σαν Φρανσίσκο και διεκπεραιώνεται σε...
συνεργασία με μεγάλους ομίλους λιανεμπορίου, όπως οι Target, Walmart, Walgreens και Safeway. H Google έχει έρθει σε συνεννόηση με τρίτα μέρη, όπως εταιρείες ταχυμεταφορών, ώστε να παραλαμβάνουν τα προϊόντα από τα κατά τόπους καταστήματα και να τα παραδίδουν εντός της ημέρας στους καταναλωτές. Στη διαδικασία των παραδόσεων δεν εμπλέκεται ούτε η Google ούτε οι λιανέμποροι. Η εν λόγω υπηρεσία θα έχει την επωνυμία Google Shopping Express.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012 η Google είχε εξαγοράσει την BufferBox, η οποία παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες με την Amazon Locker. Η τελευταία προσφέρει στους χρήστες χώρο να δέχονται δέματα όλο το 24ωρο και, αφ' ης στιγμής αυτό γίνει, μπορούν, όταν διευκολύνονται, να τα παραλάβουν.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η Google εξαγόρασε και την Channel Intelligence από τον όμιλο ICG αντί 125 εκατ. δολαρίων.

Η Channel Intelligence αναλαμβάνει να παρακολουθεί το 15% των διαδικτυακών συναλλαγών της Google, παρέχοντας υπηρεσίες όπως η αναζήτηση προϊόντων, με πωλήσεις 2 δισ. δολαρίων. Από τη δική της πλευρά η υπηρεσία Google Shopping Express θα κοστίζει σε όσους τη χρησιμοποιούν 10 ή και 15 δολάρια λιγότερο από την αντίστοιχη της Amazon, την Amazon Prime. Οταν ενεργοποιηθεί θα λειτουργεί συνδυαστικά με άλλες υπηρεσίες της Google, όπως η Wallet και η Shopping.

Amazon

Η ανταγωνίστρια Amazon κατατάσσεται στη 15η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων ομίλων λιανεμπορίου στις ΗΠΑ. Πάντως, αναλυτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις της έως το 2016 θα την καταστήσουν ευθέως ανταγωνιστική με τη Walmart, άλλη μία επιχείρηση-κολοσσό σε συμβατική μορφή.

Η Αmazon εμφανίστηκε στην αγορά, προσπαθώντας να αφαιρέσει μερίδιο από τα βιβλιoπωλεία, ενώ σήμερα η Google της επιτίθεται στο λιανεμπόριο. Η Google, βέβαια, είναι ήδη κολοσσός και διαθέτει μία μοναδική θέση στο Διαδίκτυο, πράγμα, που της επιτρέπει να βασίζεται στους δικούς της πόρους για να εξοβελίσει την Amazon.

Πέραν τούτου, είναι ενδιαφέρον ότι, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η Google είναι ίσως η μοναδική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία έχει κατορθώσει με επιτυχία να διατηρεί διακριτές τις πολυσχιδείς δραστηριότητές της. Διατηρεί σημαντική συμμετοχή στην παγκόσμια αγορά των μηχανών αναζήτησης και ταυτόχρονα επενδύει στην κινητή τηλεφωνία με τη Motorola και με το Android.

Το πρόγραμμα Chromebook την καθιστά παρούσα στην αγορά προσωπικών αλλά και φορητών υπολογιστών, ενώ το Google Glass της ανοίγει τις πύλες στους υπολογιστές, που μπορούν να «φοριούνται».

Συν τοις άλλοις, η ιδέα ενός άνευ οδηγού αυτοκινήτου της Google, η ιδέα του Google Car, την εισαγάγει σε μία αγορά, στην οποία ελάχιστες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν φθάσει. Κάποτε ο Στιβ Τζομπς, ιδρυτής της Apple, είχε εξομολογηθεί πως ήταν διακαής του πόθος να κατασκευάσει ένα άνευ οδηγού όχημα, το Apple Car...

Δεν υπάρχουν σχόλια: