12.3.13

Gazprom-Σαμαράς: Γεωπολιτικό παζάρι για τη ΔΕΠΑ...

Τον αναπληρωτή πρόεδρο της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, δέχεται το μεσημέρι (13.30) ο Αντώνης Σαμαράς. Εκτός από... τα παζάρια για την τιμή, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ αποτελεί γεωπολιτικό παζλ για γερά στομάχια, καθώς κορυφώνεται ο ανταγωνισμός Ουάσιγκτον-Μόσχας για τον έλεγχο του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.
Ο ρωσικός κολοσσός βρίσκεται ανάμεσα στους 5 υποψήφιους αγοραστές της δημόσιας εταιρείας φυσικού αερίου. Ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώνεται στις 12 Απριλίου.

Τα παζάρια δίνουν και παίρνουν καθώς η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σε δυο άξονες θα κινηθεί η στάθμιση των αποφάσεων από τον Σαμαρά.

Πρώτον η γεωπολιτική διάσταση που καταλαμβάνει το ζήτημα στον πόλεμο της ενέργειας, ένα ιδιαίτερο ευαίσθητο ζήτημα. Δεύτερον, στο καθαρό παζάρι για το ποια πλευρά δίνει τα περισσότερα χρήματα.

Ο Μίλερ, στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στη Ρωσία. Η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά γίνεται κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπεβλήθη από τη ρωσική πλευρά. Για τη ΔΕΠΑ ενδιαφέρεται και έχει ήδη καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά η Gazprom, ενώ η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, λήγει σε ένα μήνα, στις 12 Απριλίου.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ αποτελεί τον δεύτερο μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο οποίος θα κληθεί να λύσει το «γόρδιο δεσμό» που δημιουργεί το ενδιαφέρον των Αμερικανών και των Ρώσων.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, πέντε είναι οι εταιρείες που έχουν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ προκαλεί ενδιαφέρον το ότι με το ζήτημα έχει ήδη ασχοληθεί το State Department ο εκπρόσωπος του οποίου έχει ήδη πιέσει με απάντησή του σε σχετική ερώτηση Ελληνα συναδέλφου για κατάληξη που δεν θα θίγει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο κατάλογος των ενδιαφερομένων:

* Ο ρωσικός κολοσσός GAZPROM για τη ΔΕΠΑ.

* Η κοινοπραξία Μ&Μ GasCo συμφερόντων Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου.

* Η ρωσική Negusbeft (SintezGroup) για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ. Ακούγεται, χωρίς να διαψεύδεται, ότι έχει καταθέσει τη μεγαλύτερη προσφορά (1,6 - 1,9 δισ. ευρώ).

* Η κοινοπραξία PPF και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (συμφερόντων Περιστέρη) για τη ΔΕΣΦΑ.

* Η αζέρικη Socar για τη ΔΕΣΦΑ, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι πίσω από την πρότασή της κρύβεται μεγάλη αμερικανική εταιρεία.

Δύο ρωσικές εταιρείες -η Gazprom και η Sintez- έχουν προκύψει ως φαβορί για την εξαγορά του ομίλου της ΔΕΠΑ, θέτοντας σε δίλημμα την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, αναφέρει παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times (11/1).

«Τίθεται το ερώτημα - τι θα γίνει αν οι Ρώσοι μας υποβάλουν προσφορά που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;» δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Είμαστε υπό πίεση από την τρόικα να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ανάδυση των ρωσικών εταιρειών ως φαβορί για την αγορά της ΔΕΠΑ προκάλεσαν προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σε ρωσικά συμφέροντα.

To Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) φαίνεται, ωστόσο να ξεπερνά την προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει διαφορετικές πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, ώστε «να μην είναι όμηρος». «Προχωρούμε στη διαδικασία αποκρατικοποίησης με την αντίληψη ότι όποιος και αν αγοράσει τη ΔΕΠΑ θα λειτουργεί σε μία αγορά της ΕΕ και θα είναι υποχρεωμένος να είναι πλήρως συνεπής με τη νομοθεσία της ΕΕ» δήλωσε αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Λίστα

Σημειώνει, επίσης, το δημοσίευμα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έχει αναβάλει δύο φορές την απόφαση για τη λίστα με τις εταιρείες που θα υποβάλουν τελικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ - την εταιρεία φυσικού αερίου - και τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ - τον διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sintez Αντρέι Κορόλεφ δήλωσε στους Financial Times ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει κόμβος μεταφοράς αερίου για την Ευρώπη. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ «είναι μία ευκαιρία να εισέλθουμε στην ελληνική αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή, λόγω της κρίσης…Θα κατασκευάσουμε δίκτυα διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες για να αυξήσουμε τις ροές και θα κατασκευάσουμε ένα δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)», δήλωσε ο κ. Κορόλεφ.

Η ρωσική πολιτική ηγεσία εξέφρασε τη θετική της εκτίμηση για τη δήλωση του Α. Σαμαρά ότι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα ιδιωτικοποιηθούν με βάση την καλύτερη προσφορά, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στο ταξίδι του στη Ρωσία την 1 Μαρτίου, συμπληρώνοντας ότι καθοριστικό θα είναι όχι μόνο το υψηλότερο χρηματικό τίμημα, αλλά και το καλύτερο business/gaz plan, ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίσει φθηνότερη ενέργεια τα επόμενα χρόνια.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: