19.3.13

Forbes: «Τσαπατσουλιά» μεγαλύτερη και από την Lehman Brothers η απόφαση για την Κύπρο...


«Τσαπατσουλιά» μεγαλύτερου μεγέθους και από την κατάρρευση της Τράπεζας Lehman Brothers χαρακτηρίζει το περιοδικό Forbes την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων, τονίζοντας ότι με αυτή την...
πρακτική το μόνο που κατάφερε ήταν να καταστρέψει τον κύριο άξονα του τραπεζικού συστήματος, την εγγύηση των καταθέσεων.

Καταστροφική θεωρεί το περιοδικό Forbes την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, το οποίο σε άρθρο του που αναδημοσίευσε το «Έθνος» επισημαίνει ότι το μόνο που κατάφερε το γκρουπ των Ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν να καταστρέψει την εγγύηση των καταθέσεων η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της τραπεζικής σταθερότητας, ενώ χαρακτηρίζει το «κούρεμα» στις καταθέσεις «ίσως την πιο ανεύθυνη απόφαση στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας, στον αναπτυγμένο κόσμο, από την δεκαετία του 1930».

Μάλιστα στη συνέχεια, το περιοδικό συγκρίνει την απόφαση του Eurogroup επισημαίνοντας τον ηγετικό ρόλο σε αυτό με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2009 και την βεβιασμένη απόφαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: ««Τουλάχιστον ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χανκ Πόλσον που χειρίστηκε την υπόθεση της Lehman Brothers το 2009 είχε μια δικαιολογία. Πανικοβλημένος από την ταχύτητα της κατάρρευσης της Lehman, δεν είχε χρόνο για δεύτερες σκέψεις. Κάτι που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για το- υπό γερμανική ηγεσία- γκρουπ των Ευρωπαίων αξιωματούχων που σχεδίασαν το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, το οποίο συμφωνήθηκε αυτό το σαββατοκύριακο».

Τέλος, το περιοδικό αναφέρει ότι η απόφαση του Eurogroup εγείρει ερωτήματα για την εγγύηση των καταθέσεων σε όλα την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιφέρει κρίση ρευστότητας, καθώς όπως υποστηρίζει το Forbes «ενθαρρύνει τις μαζικές αναλήψεις όχι μόνο σε χώρες με σοβαρά προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αλλά ακόμη και στην Ιταλία και την Γαλλία»....

Δεν υπάρχουν σχόλια: