4.3.13

Περάσαμε το μέγιστο της ύφεσης, λέει ο πρωθυπουργός στους επιχειρηματίες...

Η Ελλάδα ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντας χαιρετισμό στο φόρουμ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως είπε, είναι η...
κατάλληλη συγκυρία για να συνεργασθούμε ακόμη περισσότερο, προς όφελος της διμερούς αυτής επιχειρηματικότητας, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τις δύο χώρες, και πρόσθεσε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται σταθερά, δραστικά και με γοργούς ρυθμούς.

«Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Η βούληση και η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς. Αντίστοιχα, και η φίλη Τουρκία εκσυγχρονίζεται», είπε.

Σε μια αναφορά στα οικονομικά δεδομένα, ο Αντ.Σαμαράς είπε ότι «το 2012 η Τουρκία κατέλαβε την 10η θέση ως προμηθευτής αγαθών της ελληνικής αγοράς. Ταυτόχρονα, βρέθηκε στην 6η θέση ως χώρα υποδοχής των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων. Επιπλέον, τα τελευταία έξι χρόνια, παρατηρείται μία αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία.

» Η γειτνίασή μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών. Αντίστοιχα, η εγγύτητα της Τουρκίας με κράτη του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες, τόσο εμπορικού, όσο και επενδυτικού χαρακτήρα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη δυνατότητα από κοινού, οι επιχειρήσεις των δύο χωρών να διεισδύουν σε τρίτες χώρες: «Η ανάληψη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια, στις χώρες της παρευξείνιας συνεργασίας, καθώς και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, θα φέρει, επίσης, ανάπτυξη και προώθηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμη επισήμανε «την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας. Θα έλεγα ιδιαίτερα στον τομέα των κοινοπραξιών, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης».

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι «προχωρούμε στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων (visa) από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Σένγκεν».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι θετικές οι προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και πρόσθεσε:

«Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών ενισχύονται μόνον μέσα από ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο. Από την πλευρά μας, σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και η Τουρκία, άλλωστε, έχει δηλώσει πως επιθυμεί τη φιλική και ειρηνική επίλυση των διαφορών μας. Ωστόσο, για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες».

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του «πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι και δικά μας προβλήματα» και σημείωσε ότι οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις δεν είναι ακόμη στο προσδοκώμενο επίπεδο.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πολιτικό πεδίο, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας για την προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ θα συνεχιστεί...
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: