27.3.13

Η Ελλάδα στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ...


ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...
Συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) για τη φτώχεια στις 27 χώρες της Ε.Ε. φέρνει τη Γερμανία στην 7η θέση της σχετικής κατάταξης. Προηγούνται όχι μόνον οι σκανδιναβικές χώρες, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία, αλλά και το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η…


Αυστρία. Στην 25η θέση βρίσκεται η Ελλάδα και στις δύο τελευταίες η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Πιο έντονο είναι το πρόβλημα της φτώχειας στις νεότερες χώρες-μέλη της ΕΕ, Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία, στις οποίες έρχεται να προστεθεί η Ελλάδα.

Η έρευνα του IW προσδιόρισε τη φτώχεια βασιζόμενη σε τέσσερις βασικούς δείκτες: τη σχετική εισοδηματική φτώχεια, η οποία πλήττει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν, την υποκειμενική εισοδηματική φτώχεια, που βασίζεται στην ατομική εκτίμηση, τον λεγόμενο παράγοντα της στέρησης (χαμηλό επίπεδο διαβίωσης) και τέλος την οικονομική στενότητα, η οποία δείχνει το βαθμό επάρκειας του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.

Ως προς το δείκτη σχετικής εισοδηματικής φτώχειας, η Γερμανία καταλαμβάνει μια μέση θέση μεταξύ των «27» της ΕΕ, ωστόσο τα γερμανικά νοικοκυριά περνούν -σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- με άνεση τον μήνα.

Από τη φτώχια, τόσο στη Γερμανία όσο και πανευρωπαϊκά, πλήττονται κυρίως άνεργοι, ανύπαντροι γονείς και μετανάστες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία πολύ σημαντική μέθοδος καταπολέμησης του φαινομένου της φτώχειας είναι η λήψη μέτρων στον εργασιακό τομέα, αλλά και η κοινωνική στήριξη ομάδων όπως, για παράδειγμα, οι ανύπαντροι γονείς, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία πλήρη απασχόληση.

Ρεκόρ ανεργίας στην Ισπανία

Εν τω μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας προέβλεψε σημαντική μείωση του ΑΕΠ της χώρας, σε συνδυασμό με άνοδο της ανεργίας σε επίπεδα-ρεκόρ. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας, το ισπανικό ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί εντός του 2013 κατά 1,5%, πρόβλεψη που διαψεύδει τις εκτιμήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για μείωση κατά 0,5%.

Όπως εκτίμησε η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, η χώρα δεν αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πριν από το 2014. Επιπλέον η ισπανική οικονομία δεν φαίνεται ικανή να τηρήσει το όριο της ΕΕ για το έλλειμμα (3%), με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι και το 2014 ο σχετικός δείκτης θα κινηθεί στο 5,9%.

Απόρροια των παραπάνω οικονομικών στοιχείων είναι η συνεχιζόμενη ύφεση, που οδηγεί σε μαρασμό και διαρκή αύξηση της ανεργίας, η οποία προβλέπεται, κατα την εκτίμηση της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, να ανέλθει εντός του 2013 στο 27,1%. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ που «συναγωνίζεται» τις αρνητικές επιδόσεις της Ισπανίας στον εργασιακό τομέα.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: