6.3.13

Για απιστία διώκεται ο πρώην δήμαρχος Βόλου...


Αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος είναι ο πρώην δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης για υπόθεση που αφορά σε μήνυση του ΙΚΑ.
 Πρόκειται για την πληρωμή εργολάβου από το Δήμο Βόλου – από το δημοτικό ταμείο – χωρίς να έχει...
κατατεθεί η ασφαλιστική ενημερότητα του εργολάβου, προκειμένου να πληρωθεί, όπως προβλέπει ο νόμος.

Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι ο πρώην ταμίας του Δήμου Βόλου, η πρώην διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών και ο πρώην γενικός διευθυντής του Δήμου Βόλου. Οι δύο τελευταίοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Ο πρώην ταμίας έχει σε βάρος του δικαστικές εκκρεμότητες για ελλείμματα στο δημοτικό ταμείο.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος έχει ήδη λάβει καταθέσεις μαρτύρων και απολογίες κατηγορουμένων. Για τους δύο υπάλληλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί, μετά την απολογία τους, δεν τέθηκε περιοριστικός όρος. Για τον πρώην δήμαρχο (όπως και τον πρώην δημοτικό ταμία) έχει τεθεί ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα. Ο συνήγορος του πρώην δήμαρχου Βόλου αναμένεται, όπως έγινε γνωστό, να καταθέσει ένσταση – προσφυγή στο Δικαστικό Συμβούλιο ζητώντας την άρση τού περιοριστικού αυτού όρου.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από την Δικαιοσύνη μετά από μήνυση του ΙΚΑ, όπου υποστηρίζεται ότι υπήρξε οικονομική ζημιά του ΙΚΑ από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά του Δήμου, που έπρεπε να καταβληθούν με την πληρωμή εργολάβου, που εκτελεί ένα από τα δημοτικά έργα. Ο Δήμος Βόλου φέρεται να πλήρωνε τον εργολάβο, χωρίς να ζητεί την ασφαλιστική ενημερότητά του, κάτι που είναι βασική προϋπόθεση για να πληρωθεί ο εργολάβος. Το ΙΚΑ ισχυρίζεται ότι από αυτή τη διαδικασία ζημιώθηκε και στράφηκε κατά του Δήμου Βόλου.

Η δικαστική έρευνα «κατέδειξε» ως κατηγορούμενους, τον πρώην δήμαρχο (για απιστία), τον πρώην δημοτικό ταμία και τους δύο πρώην διευθυντές (του Δήμου και της Οικονομικής Υπηρεσίας). Το ΙΚΑ φέρεται δε να υποστηρίζει ότι είχε αποστείλει έγγραφα προς το Δήμο Βόλου, αναφερόμενο στη μη παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών από το ένταλμα του εργολάβου, αλλά αγνοήθηκε. Στο πόρισμα των ελεγκτών του ΙΚΑ αναφέρεται ότι η ζημιά ανέρχεται στις 60.000 περίπου ευρώ.

Ο πρώην δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης στην απολογία του, φέρεται να υποστήριξε ότι δεν είχε ενημέρωση για τα έγγραφα, που είχε στείλει το ΙΚΑ. Για δύο μόνο έγγραφα που έλαβε γνώση, έκανε παρατηρήσεις και τα έστειλε στην Οικονομική Υπηρεσία με τη σύσταση να ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα. Φέρεται δε να υποστηρίζει ότι δεν είναι αρμοδιότητα ενός δήμαρχου να ενημερώνεται και να παρακολουθεί όλα τα έγγραφα των υπηρεσιών. Δεν είναι δυνατόν, φέρεται να ισχυρίζεται στην υπερασπιστική του γραμμή, ο δήμαρχος να παρακολουθεί την πορεία χιλιάδων ενταλμάτων πληρωμής που πρέπει να πληρωθούν. Φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι το ΙΚΑ δεν θα ζημιωθεί από την περίπτωση αυτή, καθώς ο Δήμος Βόλου έχει οικονομικές εκκρεμότητες με το συγκεκριμένο εργολάβο (φέρεται δε να του χρωστά περίπου 500.000 ευρώ) και μπορεί να γίνει συμψηφισμός. Η υπόθεση αφορά στη διετία 2009-2010. Μάλιστα ο πρώην δήμαρχος Αλέκος Βούλγαρης φέρεται να υποστήριξε ότι ο τρόπος πληρωμής των εργολάβων γίνεται με τον ίδιο τρόπο από το 2001.

Σε αυτό το στάδιο η διερεύνηση της υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να έκδοση του βουλεύματος (παραπεμπτικού ή μη). Τη δικογραφία θα μελετήσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου προκειμένου να αποφανθεί επί του βουλεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έργα που έχει αναλάβει ο συγκεκριμένος εργολάβος βρίσκονται σε δικαστική διερεύνηση. Για το συγκεκριμένο δημοτικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα μετά από αυτεπάγγελτη εισαγγελική εντολή (πριν από δύο περίπου χρόνια) και μετά από σχετικά δημοσιεύματα. Η εισαγγελική έρευνα επιχειρεί να διαπιστώσει γιατί υπήρξαν χρονικές καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου,

γιατί αυξήθηκε το κόστος κατασκευής και ποιοι ευθύνονται για αυτό. Και αν προκαλείται οικονομική ζημιά που θα την επιφορτιστούν τρίτοι, ενδεχομένως οι κάτοικοι της πόλης.
Εφ. Θεσσαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: