23.3.13

Γερμανία: «Η ΕΚΤ γνώριζε για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο»...

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνώριζε για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο πριν από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, υποστηρίζουν στελέχη επιχειρήσεων στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «deutsche-wirtschaft-nachrichten.de».
Ο Γιάσεφ Βασίλιεφ, στέλεχος της...
εταιρείας συμβούλων New Europe Corporate Advisory, δηλώνει ότι το 2007 η έκθεση σύγκλισης της ΕΚΤ περιείχε αναφορές σε μεγάλη ροή κεφαλαίων προς την Κύπρο και προσθέτει ότι, αν και οι μεγάλες ανισότητες εντός του ΑΕΠ ήταν μια ωρολογιακή βόμβα η οποία ήταν εύκολο να αναγνωριστεί από κάθε φοιτητή μακροοικονομίας, όχι μόνο από τους τραπεζίτες της ΕΚΤ, «ο γενικός κανόνας στις Βρυξέλλες ήταν "αφήστε τους", ίσως λόγω της διαμάχης με την Τουρκία ή επειδή η οικονομία του νησιού ήταν πολύ μικρή».

Ο κ. Βασίλιεφ επισημαίνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «κατά συνέπεια, οι Κύπριοι μεγάλωσαν σαν παιδιά που ήξεραν ότι κάποιες φορές οι γονείς τους θυμώνουν μαζί τους, αλλά ποτέ δεν τα διώχνουν από το σπίτι».

Αντίστοιχη άποψη διατυπώνει και ο Πέτερ ντε Κάιζερ, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη ήταν κυρίως πολιτική απόφαση και λιγότερο οικονομική. Δηλώνει δε έκπληκτος που «μετά το φιάσκο με την Κύπρο προτίθενται τον επόμενο χρόνο να εντάξουν στην Ευρωζώνη και την Λετονία»....

Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: