27.3.13

ΑΚΕΛ: Η τρόικα είχε ενημερώσει την κυβέρνηση Αναστασιάδη...



«Οι Τροϊκανοί είχαν υποδείξει στον κ. Αναστασιάδη πως είχαν ενημερώσει τους υπηρεσιακούς της Κυβέρνησης για τις προθέσεις τους», δηλαδή για όσα συμβαίνουν σήμερα, δήλωσε ο ... ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος πήγε απροετοίμαστος στις Βρυξέλλες στις 15 Μαρτίου.
Ακολουθεί πλήρης η δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ:

Ο Τόπος μας διέρχεται κρισιμότατες στιγμές. Στιγμές που επιβάλλουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Επιβάλλουν τη μεγαλύτερη δυνατή συλλογικότητα για αντιμετώπιση των δεινών που τίθενται ενώπιον του κυπριακού λαού. Όλο αυτό το διάστημα, προσπαθήσαμε ως ΑΚΕΛ να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Δυστυχώς, στελέχη της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, λειτούργησαν το ίδιο διάστημα προκλητικά. Παράδειγμα, οι τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του εμφάνιση, με τις οποίες επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες στη Βουλή για τις εξελίξεις.

Ο κ. Σαρρής υποστήριξε πως αν η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφιζε τη συμφωνία Αναστασιάδη- Eurogroup για κούρεμα, δεν θα ακολουθούσαν όσα ζούμε σήμερα. Ο κ. Σαρρής δεν δικαιούται να προσποιείται πως δεν γνωρίζει. Ήταν παρών στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στο Προεδρικό με την Τρόικα. Ήταν παρών όταν οι εκπρόσωποι της Τρόικα ανέφεραν ρητά πως και αν εγκρινόταν το 1ο νομοσχέδιο στη Βουλή, ο τελικός τους στόχος με τις τράπεζες ήταν να γίνει αυτό που συμβαίνει σήμερα. Την ίδια θέση εξέφρασαν οι Τροϊκανοί και ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως οι Τροϊκανοί είχαν υποδείξει στον κ. Αναστασιάδη πως είχαν ενημερώσει τους υπηρεσιακούς της Κυβέρνησης για τις προθέσεις τους, συνεπώς δεν ευθύνονταν αν οι υπηρεσιακοί δεν ενημέρωναν πλήρως τον κ. Αναστασιάδη.

Την ευθύνη για τις εξελίξεις έχει ακεραία η Τρόικα λοιπόν και όχι η Βουλή. Είναι ενδειχτικές επί τούτου οι δηλώσεις των κκ Ντάιζενμπλουμ και Μπαρνιέ ότι αυτό που εφαρμόζεται στην Κύπρο θα’ ναι το πρότυπο και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θέλω επίσης να υπενθυμίσω στον κ. Σαρρή την παραδοχή του κ. Αναστασιάδη όπως την αποκάλυψε δημόσια ο Αρχιεπίσκοπος. Ότι δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης πήγε απροετοίμαστος στη σύνοδο του Eurogroup στις 15 Μαρτίου και ότι τον πρόδωσαν οι σύμβουλοί του.

Πολλοί αναφέρονται στο γεγονός ότι είναι ο Δ. Χριστόφιας που κάλεσε την Τρόικα στην Κύπρο, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για τις εξελίξεις.

Το γεγονός πως η Κυβέρνηση Δ. Χριστόφια αποτάθηκε στο Μηχανισμό Στήριξης, δεν σήμαινε ότι ήταν πρόθυμη να αποδεχθεί παράλογες και αντιλαϊκές απαιτήσεις της Τρόικα. Εκεί συνοψίστηκε εξάλλου και η έντονη κριτική που της ασκήθηκε από την τότε αντιπολίτευση και σημερινή Κυβέρνηση: ότι δεν «τόλμησε» και δεν ήταν αρκετά «αποφασιστική» ώστε να αποδεχθεί αυτές τις απαιτήσεις. Κατά τον κ. Σαρρή, αποτελεί επιτυχία σε σχέση με τη χρεοκοπία η τόλμη και η αποφασιστικότητα να γίνει αποδεκτή μια συμφωνία που προνοεί μαζικές απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων και καταστροφή της οικονομίας.

Σήμερα παρουσιάζονται όλοι να εκπλήττονται για το γεγονός πως τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα μας έφεραν ως εδώ. Όταν όμως για μήνες ως ΑΚΕΛ υποστηρίζαμε πως τραγικά λάθη και αποφάσεις των τραπεζών μας οδήγησαν στο Μηχανισμό Στήριξης, η τότε αντιπολίτευση μας απέδιδε «ιδεοληψίες» και «δογματισμούς». Ο δε κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μας εγκαλούσε κάθε φορά που αναφερόμασταν στο τραπεζικό σύστημα, απαιτώντας να επιδείξουμε σεβασμό και εμπιστοσύνη στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στον τότε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η στάση τους δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή νηφάλιας συζήτησης και προβληματισμού για το πώς θα μπορούσαμε να συμβάλουμε όλοι στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα.

Η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προσφέρει τη χείριστη υπηρεσία στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων. Πρέπει όλοι να δείξουμε την ανάλογη υπευθυνότητα. Όχι για να παραδώσουμε την Κύπρο στη λαιμαργία των δανειστών αλλά για να εργαστούμε για τη σωτηρία της.

Απευθύνω έκκληση στην Κυβέρνηση και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να είναι πολύ προσεκτικοί στους χειρισμούς που προβαίνουν για το τραπεζικό μας σύστημα. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η διάσωση της Τράπεζας Κύπρου, του Συνεργατισμού και των άλλων τραπεζών και όχι με ερασιτεχνικούς χειρισμούς να επιτείνουμε τις δυσκολίες. Απευθύνω έκκληση και στον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος αύριο όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες. Να λειτουργήσει με τρόπο που θα τις στηρίζει και όχι να τις αποδυναμώνει περισσότερο.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: