27.3.13

ΑΙΤΗΜΑ ΣΟΚ- Ζητούν κατάργηση του ΠΟΠ «Καλαμάτα»!...

newsmessinia.blogspot.gr
Να ακυρωθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Καλαμάτα», για τις βρώσιμες ελιές Καλαμών, ζητάει με αίτημά της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών-Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών)…
Είναι μια είδηση που...
θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «βόμβα».
Σε μια περίοδο που η ποιοτική ταυτότητα των προϊόντων, την οποία πιστοποιεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, είναι η μόνη εγγύηση διατήρησης ενός σχετικά ικανοποιητικού εισοδήματος για τους παραγωγούς, έρχεται η ΠΕΜΕΤΕ με ένα καταστροφικό αίτημα να δημιουργήσει πρόβλημα, υποστηρίζοντας με αυτό τον «εκβιαστικό» τρόπο τα στενά της συμφέροντα.
Η ΠΕΜΕΤΕ ουσιαστικά πιέζει ώστε να αλλάξει ο φάκελος που έχει κατατεθεί στο υπουργείο για την επέκταση του ΠΟΠ «Καλαμάτα», όσον αφορά τις βρώσιμες ελιές Καλαμών, σε περιοχές και της Λακωνίας, της Αρκαδίας και της Ηλείας.
Η ΠΕΜΕΤΕ επιδιώκει την επέκταση του ΠΟΠ μέχρι και την Αιτολοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, διαφορετικά θα επιμείνει στην ακύρωση του ΠΟΠ «Καλαμάτα»!
Οι διαθέσεις της ΠΕΜΕΤΕ είχαν αποκαλυφθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε ρεπορτάζ του Κώστα Κοντοθανάση για τον ιστότοπο «olive news».
Η ΠΕΜΕΤΕ, στο αίτημά της προς το υπουργείο για την ακύρωση του ΠΟΠ «Καλαμάτα», υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Η ΠΕΜΕΤΕ από το 2003 καταβάλει συνεχείς προσπάθειες με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και προς κάθε αρμόδιο φορέα για την ανεύρεση λύσης σχετικά με την ομαλή διακίνηση της ταυτόσημης - δημοφιλούς εμπορικής ονομασίας Kalamata olives που κυκλοφορεί νόμιμα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα στις αγορές του εξωτερικού.
Δυστυχώς, λόγω των τελευταίων εξελίξεων κατέστη σαφές ότι, το Αίτημα Ακύρωσης της Π.Ο.Π.«ΚΑΛΑΜΑΤΑ»-ελιά Καλαμάτας αποτελεί την αναγκαία και σύννομη λύση, προκειμένου να μην αυξηθούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις εξαγωγές του προϊόντος το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα :
(1) Την μείωση του εισερχόμενου συναλλάγματος από τις πωλήσεις του στις διεθνείς αγορές
(2) Τον διαφαινόμενο κίνδυνο απαξίωσης του προϊόντος, με άμεσο αντίκτυπο στους έλληνες αγρότες – ελαιοπαραγωγούς
(3) Την απώλεια της προστιθέμενης αξίας από την χώρα μας καθώς την καρπούνται άλλες χώρες κάνοντας την μεταποίηση, τυποποίηση, επεξεργασία και συσκευασία του προϊόντος εκτός Ελλάδας
(4) Την παρακώλυση της ελεύθερης κυκλοφορίας του προϊόντος σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού».
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο δημοσιογράφος Κώστας Κοντοθανάσης σε ρεπορτάζ του στο «Olive news» είχε γράψει μεταξύ άλλων:
«Την ακύρωση του ΠΟΠ Καλαμάτα όσον αφορά στη βρώσιμη ελιά ζητεί η ΠΕΜΕΤΕ, η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών, διά στόματος του προέδρου της Νέλου Γεωργούδη!
Την πρόταση-σοκ κατέστησε γνωστή τηλεφωνικώς ο κ. Γεωργούδης στον γράφοντα, προβάλλοντας ως εναλλακτική λύση την καθιέρωση πανελλήνιου ΠΟΠ Καλαμάτα για τη βρώσιμη ελιά ποικιλίας Καλαμών, που θα περιλαμβάνει σχεδόν όλη την παραγωγή του προϊόντος, από τη νοητή γραμμή Φθιώτιδα – Αιτωλοακαρνανία και νοτιότερα.
Με την αποκάλυψη αυτού του διλήμματος, η ΠΕΜΕΤΕ καταδεικνύει την αντίθεσή της στο αίτημα επέκτασης σε όμορες με τη Μεσσηνία περιοχές της ζώνης ΠΟΠ για την ελιά Καλαμάτας, ένα από τα καλύτερα και γνωστότερα προϊόντα της Ελλάδας παγκοσμίως, αλλά και την απειλή που ελλοχεύει για το ΠΟΠ το οποίο έχει καθιερωθεί εντός των ορίων της Μεσσηνίας».
Στ.Μ.
kalamatajournal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: