1.3.13

Βενιζέλος: "Δεν σώσαμε τη χώρα..."...



Εθνικό πολιτικό γεγονός, και όχι κομματικό, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος το 9ο συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας τις εργασίες του.

Το ... ΠΑΣΟΚ άντεξε και εγγυήθηκε τις εξελίξεις, αν και ήταν και είναι ο στόχος οργανωμένων επιθέσεων, σημείωσε, μεταξύ αλλων, ο κ. Βενιζέλος, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα είπε πως πρέπει «να κατακτήσουμε το στόχο της αυτοδύναμης Ελλάδας».

Κάνοντας μία αναδρομή, τόνισε πως η ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ αποτυπώθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου στη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε η συνέχεια μιας μεγάλης παράταξης που συνδέεται με όλες τις ιστορικές κατακτήσεις του έθνους».

Μιλώντας για την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, επανέλαβε πως «η ευρωπαϊκή καθυστέρηση ήταν προφανής», αλλά και την κριτική του για τους χειρισμούς στο εσωτερικό. Όπως είπε, και εμείς έπρεπε να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, επαναλαμβάνοντας πως το πρώτο μνημόνιο ήταν ελλιπές.

Υπεραμυνόμενος των χειρισμών του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε ηρωική την κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης Βουλής, ενώ τόνισε πως το πραγματικό δίλημμα ήταν πάντα ανάμεσα σε μία κακή και μία καταστροφική λύση: «Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει δήθεν καλή εναλλακτική λύση ... τότε πρέπει να επιλέξεις το μη χείρον ως βέλτιστον. Η προσχώρηση της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ στο μέτωπο της ευθύνης μας δικαιώνει ιστορικά πολιτικά και ηθικά που σηκώσαμε μόνοι το βάρος».

Πάντως, σημείωσε πως «δεν σώσαμε τη χώρα, γιατί η χώρα σώζεται όταν οι πολίτες νιώθουν ότι έχει σωθεί».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε για άλλη μία φορά τις βολές που δέχεται το κόμμα ότι είναι ουρά ή συνιστώσα της ΝΔ.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα ευθύνης σε μία συνισταμένη που κουβαλάει το βάρος της χώρας για την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση» είπε και αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, έκανε λόγο για συνιστώστες της συνισταμένης του αδιεξόδου.

«Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε κυβερνητικά με εντιμότητα και καθαρότητα, που θέλουμε να γίνει ακόμη πιο σαφής, δεν ταυτιζόμαστα πολιτιά και αξιακά» πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρότασή του προς τη ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας πως δεν είναι συγκυριακή. «Με εκπλήσει που στη ΔΗΜΑΡ θεωρούν ευκολότερη την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ από τον πολιτικό και αξιακό διάλογο με το ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωσε.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού σημείωσε πως το κόμμα του «είναι παράταξη αρχών και αξιών που μας ενώνουν όλους εδώ μέσα, εδώ χτυπάει η καρδιά της μεγάλης κεντροαριστεράς», μίλησε για την ανάγκη ενός ανανεωμένου κοινωνικοπολιτικού σχηματισμού, τονίζοντας πως απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς ... προτείνουμε συστράτευση με κοινή καθοδο στις εκλογές».

Από αυτή τη συμμαχία πάντως απέκλεισε το ΣΥΡΙΖΑ, όμως απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους του, ενώ επανέλαβε πως «κατεβήκαμε ως ΠΑΣΟΚ και θα ανέβουμε ως ΠΑΣΟΚ και μεγάλη κεντροαριστερά μαζί με τη χώρα».

Απουσίες

Από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου απουσιάζουν οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σημίτης απάντησε αρνητικά στην επιστολή πρόσκληση που του απέστειλε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε ότι θα παραβρεθεί το Σάββατο στο συνέδριο, καθώς θα συμμετάσχει σήμερα στη Διάσκεψη Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Νέων Ηγετών σε Οργανισμούς και Επιχειρήσεις (2013 YPO Global leadership summit), η οποία πραγματοποιείται φέτος στην Κωνσταντινούπολη.

Εκπρόσωποι κομμάτων

Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πλην της Χρυσής Αυγής, προσκλήθηκαν να παραστούν και να απευθύνουν χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας Δημήτρης Βίτσας, τη Δημοκρατική Αριστερά ο γραμματέας Σπύρος Λυκούδης, το ΚΚΕ ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας, τον ΛΑΟΣ ο γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Β. Ελλάδας Μιχάλης Χαραλαμπίδης και τους Οικολόγους - Πράσινους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και η Κωνσταντίνα Κοσμίδου. Δεν θα παραστεί εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων καθώς όλα τα στελέχη του είναι απασχολημένα.

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν στις 10 το πρωί με τη διαπίστευση των συνέδρων και την εκλογή προεδρείου ενώ θα ακολουθήσουν η ομιλία του κ. Βενιζέλου, χαιρετισμοί πολιτικών κομμάτων, η εκλογή Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και οι ομιλίες των συνέδρων.

Το Σάββατο θα παρουσιαστούν οι θέσεις της ομάδας Καταστατικού και θα συνεχιστούν οι ομιλίες των συνέδρων, ενώ για τις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η δευτερολογία του κ. Βενιζέλου.

Το συνέδριο θα κλείσει την Κυριακή με την ψηφοφορία εκλογής Κεντρικού Οργάνου.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: