15.3.13

Γιούνκερ: Η κυπριακή συμφωνία δεν θα είναι ίδια με την ελληνική...


Λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Κύπρου καλούνται να βρουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που... θα συνεδριάσουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Παρόντες στο Eurogroup θα είναι και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Η λύση στο κυπριακό δημοσιονομικό πρόβλημα δεν θα είναι ίδια με αυτή της Ελλάδας αλλά θα πρέπει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα εκτίμησε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Στην ελληνική περίπτωση είπαμε ότι δεν θα αναπαράγαμε ποτέ τη λύση που απαιτήθηκε. Θα πρέπει να βρούμε μια λύση (για την Κύπρο) που δεν θα είναι ίδια αλλά θα φέρει τα ίδια αποτελέσματα” είπε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σε συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης, όπως μετέδωσε η Wall Street Journal.

Σε ερώτηση αν οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών θα χάσουν μέρος των χρημάτων τους εξαιτίας μιας συμφωνίας διάσωσης είπε πως δεν μπορεί να πει περισσότερες λεπτομέρειες για τη λύση που καλείται να αποφασίσει σήμερα το βράδυ το Eurogroup.

Όσον αφορά, δε, στο ύψος της δανειακής σύμβασης που η Λευκωσία επιθυμεί να συνάψει με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε προχθές πως αυτό θα πρέπει να κυμανθεί στα 10 δισεκ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση να είναι μικρότερο από 17 δισ. ευρώ. Η Λευκωσία ωστόσο εκτιμά ότι μόνο 10 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει ένα μείγμα αυξήσεων φόρων, έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία διάσωσης θα είναι βιώσιμη.

Επίσης θεωρείται πιθανή η συμβολή της Ρωσίας, όπως άλλωστε την έχει ζητήσει η Κύπρος, μέσω της επιμήκυνσης αποπληρωμής παλαιότερου δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, της μείωσης του επιτοκίου και της δυνατότητας σύναψης νέας δανειακής σύμβασης. Τη Δευτέρα θα μεταβεί για συνομιλίες στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

“Η κρίσιμη συνάντηση για την Κύπρο μπορεί να διαρκέσει όλη τη νύχτα εφόσον χρειαστεί” δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συνόδου αναμένεται να βρίσκονται συνολικά 23 σενάρια προς επεξεργασία.

Το ΡΙΚ μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ότι κομβικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων θεωρούνται οι συναντήσεις ελλαδικών και κυπριακών τεχνικών επιτροπών, που επεξεργάζονται λύσεις για το θέμα των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Χθες ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είχε μαραθώνιες επαφές με κορυφαίους Eυρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι “ο κυπριακός λαός πρέπει να είναι σίγουρος ότι για 14 μέρες έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί από την καλύτερη δυνατή θέση”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι την πιο σκληρή στάση διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εκτίμησε ότι η κατάσταση εντός των ημερών θα πρέπει να έχει κατάληξη γιατί δεν μπορεί η οικονομία να αφεθεί στην αβεβαιότητα.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: