12.3.13

Περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ζητά ο αισιόδοξος Στουρνάρας...

Τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει, αλλά η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη προς τη χώρα, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα πλησιάζει στην ...
έξοδο από την κρίση, ο κ. Στουρνάρας σχολιάζει ότι η πορεία «είναι σαν μαραθώνιος – τα τελευταία χιλιόμετρα είναι τα πιο δύσκολα επειδή είσαι τόσο κουρασμένος». Λεει χαρακτηριστικά ότι σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα «έχει βγει από το δάσος». Προς επίρρωση αυτού επισημαίνει ότι «κανείς δε μιλά για το Grexit τώρα, ακόμα και οικονομολόγοι που συνηγορούσαν υπέρ της εξόδου από το ευρώ έχουν ζητήσει συγνώμη».

Συνεχίζει αναφερόμενος στη δημοσιονομική προσαρμογή ότι «έχουμε καλύψει τα 2/3 του στόχου». Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, εκτιμά ότι έχουν διανυθεί τα 3/4 της απόστασης έως το στόχο. «Η Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα ως προς τη λιτότητα. Αλλά νομίζω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και μπορούμε να κοιτάμε στο μέλλον με ελπίδα», συμπληρώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Δηλώνει εκ φύσεως αισιόδοξος και αναφερόμενος στην ευρωζώνη εκτιμά ότι επίσης έχει μάθει από τα λάθη της.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι και η Κύπρος «θα τα βγάλει πέρα όπως η Ελλάδα», έστω κι αν είναι δύσκολο. «Ασφαλώς μια πτώχευση από την Κύπρο συνιστά συστημική απειλή», τονίζει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει: «Όντας τόσο κοντά [οικονομικά και πολιτικά στους Ελληνοκύπριους] πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε επαγρύπνηση. Αλλά τώρα η ευρωζώνη είναι έμπειρη στη διαχείριση κρίσεων, δε φοβάμαι ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την Κύπρο». Αποφεύγει πάντως να σχολιάσει κατά πόσο η Αθήνα θα επιτρέψει στη Λευκωσία να ωφεληθεί του ελληνικού προγράμματος τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης.

«Είναι πολύ λεπτό ζήτημα», απαντά στην ερώτηση ο κ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας ότι η λύση που θα υιοθετηθεί στην κυπριακή περίπτωση θα πρέπει να μην αποσταθεροποιεί τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν αρνείται ότι με το διετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να είναι εμπροσθοβαρές ως προς τις περικοπές και τις φορολογικές αυξήσεις, το τρέχον έτος ίσως είναι το πιο δύσκολο στον αγώνα της χώρας να νικήσει το βάρος του χρέους που προβλέπεται να φτάσει στο ιλιγγιώδες 185% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2013, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Αναγνωρίζει ότι η ιδέα και μόνο ενός «κουρέματος» του χρέους ίσως επίσης δεν είναι δημοφιλής, ιδίως στο προεκλογικό Βερολίνο. Αλλά κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αναληφθεί δράση για τον περιορισμό του χρέους, του τέρατος που βρίσκεται στον πυρήνα των οικονομικών δεινών της χώρας, όπως σχολιάζει ο Guardian.

«Αυτό που περιμένω από την Ευρώπη είναι περισσότερη αλληλεγγύη», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας. «Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θέλω επίσης να υπενθυμίσω στο euro group την απόφασή τους του Νοεμβρίου του 2012 πως όταν η Ελλάδα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα οι εταίροι μας θα κάνουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να ρίξουν τα επιτόκια των δανείων ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε το επίπεδο του χρέους μας», προσθέτει.

Όπως λεει ο υπουργός Οικονομικών, η μείωση των επιτοκίων θα είναι λιγότερο επώδυνη και κατά συνέπεια με μικρότερο πολιτικό κόστος για τους πιστωτές της χώρας. «Αρχίσαμε με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 10% επί του ΑΕΠ, με ένα έλλειμμα προϋπολογισμού στο 15,9% και απώλεια ανταγωνιστικότητας κατά περισσότερο από 30% ως αποτέλεσμα της ένταξης στο ευρώ. Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλο σθένος και υπομονή. Έχουμε εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε ανοίξει περισσότερα από 50 κλειστά επαγγέλματα», συνοψίζει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα που διεξήγαγε τη συνέντευξή σχολιάζει ότι υπάρχουν πολλοί που δε συμμερίζονται την αισιοδοξία του υπουργού και ακόμα περισσότεροι που το θεωρούν δύσκολο να επιβιώσει ο εύθραυστος συνασπισμός υπό τον Αντώνη Σαμαρά πέρα από το καλοκαίρι. Γίνεται αναφορά στην υψηλή ανεργία και την παρατεταμένη ύφεση «που κάνουν αναλυτές να απορούν πώς έχει επιβιώσει έστω και λίγο ο τρικομματικός συνασπισμός».

Σημειώνεται ότι όσο προχωρά η άνοιξη και οι βροχές υποχωρούν, υπάρχουν φόβοι ότι οι διαδηλωτές ίσως επιστρέψουν στους δρόμους, όπως έκαναν την περασμένη Κυριακή συγκρουόμενοι πάλι με την αστυνομία μπροστά από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος.

Προστίθεται ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να συλλέξει έσοδα λόγω της επίμονης φοροαποφυγής έχει ενισχύσει τις ανησυχίες ότι θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μαζικών απολύσεων στο δημόσιο.

«Με τη χώρα στην άκρη της χρεοκοπίας, ο Στουρνάρας, ένας σοσιαλδημοκράτης, λεει ότι οι ιδεολογικές διαφορές δεν έχουν σημασία πια. Δεν μπορεί να πει πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές ή πότε θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Αυτό που μπορεί να πει με βεβαιότητα, ωστόσο, είναι ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός κρίσης από μια νέα γενιά που θα είναι “καλά μορφωμένη, ενδυναμωμένη και συναισθηματικά έξυπνη”», γράφει ο Guardian.

Ο κ. Στουρνάρας προσθέτει ότι λεει συνεχώς στον πρωθυπουργό πως το μέλλον «είναι στα χέρια μας». Απλά, όπως προσθέτει, πρέπει να ανατραπεί η παράδοση της έλλειψης αξιοκρατίας.

Καταλήγει με το σχόλιο ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται επίσης από την Ευρώπη: «Θα εξαρτηθεί από την αρχιτεκτονική [της]. Χρειαζόμαστε μια πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, στενότερη ένωση, μεγαλύτερη συνοχή. Οι διασώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας είναι ένα παράδειγμα των σημαντικών αλλαγών σε αυτή την αρχιτεκτονική»...
skai.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: