3.3.13

Ντάριο Φο: Ενας σουρεάλ σαν το Γκρίλο θα σώσει την Ιταλία...



Εναν σουρεάλ τύπο σαν τον Μπέπε Γκρίλο χρειάζεται η Ιταλία για να σωθεί λέει ο νομπελίστας θεατρικός συγγραφέας, Ντάριο Φο.
«Ο Γκρίλο μοιάζει με ... χαρακτήρα ενός από τα έργα μου. Είναι από εκείνους της σχολή των μεσαιωνικών τροβαδούρων που έπαιζαν με το παράδοξο», ανέφερε ο Ντάριο Φο, του οποίου τα σατιρικά θεατρικά του χάρισαν το Νόμπελ.

Για τον Ντάριο Φο το κλειδί για να καταλάβει κανείς τον Γκρίλο δεν βρίσκεται στον 21ο αιώνα, αλλά στον 13ο, όταν οι αφηγητές - «giullari», περιπλανούντο στην Ιταλία διασκεδάζοντας τον κόσμο στις πλατείες με λάγνες και αρχαίες ιστορίες, συνυφασμένες με σατιρικές επιθέσεις σε τοπικούς ηγέτες.

«Στα αγγλικά είναι συνώνυμο του «ζογκλέρ», αλλά στην Ιταλία έκαναν ζογκλερικά με τις λέξεις, την ειρωνεία, το σαρκασμό», συμπλήρωσε ο Φο, ο οποίος παρακολουθεί χρόνια τα σόου του Γκρίλο.

«Ερχεται από την παράδοση του σοφού διηγητή, ενός που ξέρει να χρησιμοποιεί τη σουρεαλιστική φαντασία, που μπορεί να μετατρέπει την κατάσταση γύρω του, που έχει τη σωστή λέξη για τη σωστή στιγμή, που μπορεί να καθηλώνει τον κόσμο όταν μιλάει, μέχρι και να κάνει τη βροχή, χιόνι», εξήγησε ο ιταλός συγγραφέας.

Ο 86χρονος Ντάριο Φο έγινε ευρέως γνωστός για το έργο του «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», εμπνευσμένο από το θάνατο ενός άνδρα κατά τη σύλληψή του το 1969 και θεωρείτο για χρόνια αριστερός ήρωας στην Ιταλία.

Υποστήριξε ανοιχτά τον Μπέπε Γκρίλο αυτή τη χρονιά, γράφοντας μαζί του ένα βιβλίο για τη γένεση του κινήματος του κωμικού, δίνοντάς του μία ισχυρή στήριξη στην προεκλογική του εκστρατεία στο Μιλάνο λίγες ημέρες πριν από τις ιταλικές εκλογές. Σε ανταπόδοση, ο Γκρίλο πρότεινε ο Φο να είναι υποψήφιος για επόμενος πρόεδρος της Ιταλίας, μία προσφορά που φυσικά ο θεατρικός συγγραφέας απέρριψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: