7.3.13

Εμπλοκή με τις απολύσεις στο Δημόσιο...

Παραμένει το αδιέξοδο στο θέμα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο καθώς η τρόικα δεν έχει πειστεί από τις διαβεβαιώσεις του Α. Μανιτάκη ότι μέχρι το 2015 θα έχει επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος των ... 150.000 αποχωρήσεων.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι αναβλήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στις 18:00 το απόγευμα, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμα το επίμαχο θέμα.

Η τρόικα, που έχει στα χέρια της τον φάκελο που παρέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητά συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέχρι και το 2014. Οι πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις και ζητούν επιτακτικά να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες (πειθαρχικές και άλλες), έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και διορισμένοι με πλαστά πιστοποιητικά.

Ωστόσο, το «μπαλάκι» πλέον πέφτει στα πειθαρχικά συμβούλια, καθώς δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις για τόσο μεγάλο αριθμό επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο φόβος της προσφυγής στη Δικαιοσύνη και της δικαίωσης των συγκεκριμένων υπαλλήλων.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να επιταχύνουν τις εργασίες τους τα πειθαρχικά συμβούλια και να καταλήξουν γρηγορότερα σε αποφάσεις για τους επίορκους. Έως την Κυριακή στις 15:00 το μεσημέρι που έχει προγραμματιστεί το επόμενο ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα δεν αποκλείεται να γίνει και νέα συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Αντώνη Μανιτάκη.

Βούληση της κυβέρνησης μετά και την τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είναι να μην γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς εκτιμά ότι το πρόγραμμα κινητικότητας μπορεί να επιτύχει τους στόχους.

Η εμμονή του κ. Τόμσεν

Η πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα ήταν εκείνη που, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιούργησε την εμπλοκή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολ Τόμσεν δεν έφτασε στην Αθήνα την Δευτέρα με την υπόλοιπη αποστολή και είχε την πρώτη επαφή με τον Γιάννη Στουρνάρα στη συνεδρίαση του Eurogroup και στη συνέχεια χθες στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας υπήρξε σύντομο τετ-α-τετ του υπουργού Οικονομικών με τον Πολ Τόμσεν λίγο πριν συναντηθεί η τρόικα με τον Κ. Χατζηδάκη. Αμέσως μετά τη συνάντηση αυτή ο Γιάννης Στουρνάρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Χρ. Σταϊκούρας πήρε μέρος στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και συνομίλησε με τον Αντώνη Μανιτάκη. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τα σενάρια περί εμπλοκής με το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο. «Όχι, δεν υπάρχει εμπλοκή» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η τρόικα που σκόπευε να αναχωρήσει από την χώρα μας την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαρτίου αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή της. Όπως όλα δείχνουν η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: