26.3.13

«Στο σκαμνί οι υπεύθυνοι της κρίσης»...

Βαρύ και ιδιαίτερα φορτισμένο παραμένει το κλίμα στην Κύπρο ακόμη και μετά την απόφαση του Eurogroup που διασφαλίζει τη διάσωση της οικονομίας της Μεγαλονήσου.
Η «επόμενη ημέρα» βρίσκει πολιτική ηγεσία και πολίτες να προβληματίζονται για το μέλλον τους, καθώς η...
δραματική απόφαση των Βρυξελλών παρότι σώζει την Κύπρο από τη χρεοκοπία δεν καθησυχάζει την ανασφάλεια των καταθετών, ενώ ενισχύει την πεποίθηση ότι ακολουθεί παρατεταμένη περίοδος ύφεσης που απαιτεί μεγάλες θυσίες.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με διάγγελμά του χθες το βράδυ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις εξελίξεις. Μάλιστα διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες μέσω του διορισμού ποινικών ανακριτών για να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι οδήγησαν την Κύπρο στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.
Προς το παρόν γίνεται προσπάθεια επαναλειτουργίας των τραπεζών και ομαλοποίησης της κατάστασης στο νησί. Το άνοιγμα των τραπεζών την Πέμπτη αποτελεί κρίσιμο κρας τεστ για έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της Κύπρου.
Μετά την απόφαση να ισχύσουν περιορισμοί στην ανάληψη χρημάτων για κάποιο διάστημα, η Eνωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) απευθυνόμενη με ανακοίνωσή της στους πελάτες των τραπεζών παρακαλεί «να επιδείξουν κατανόηση και υπομονή και να περιορίσουν την εξυπηρέτηση που θα ζητήσουν στα απαραίτητα αναγκαία».
Εξάλλου για σήμερα το πρωί έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση όπως αυτή προδιαγράφεται μετά την απόφαση του Eurogroup και να αποφασίσουν πότε θα επαναλειτουργήσει το κυπριακό Χρηματιστήριο.
Εν τω μεταξύ κραδασμούς προκαλεί στην κυπριακή πολιτική σκηνή η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Νίκου Παπαδόπουλου, γιου του Τάσσου Παπαδόπουλου, επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ για την πιθανότητα να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη.
Μιλώντας στο Bloomberg ανέφερε ότι «θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, αλλά η έξοδος από αυτήν είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε».
Πάντως, ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν θεωρεί ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, δηλαδή η άτακτη χρεοκοπία και η πλήρης κατάρρευση της οικονομίας.
«Πρωτοφανή, επώδυνη και απαράδεκτη», χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, σχολιάζοντας ότι «επιβάλλει τη ληστεία των καταθέσεων, την οποία απέρριψε η Βουλή».

Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος προέβη χθες σε νέες δηλώσεις μετά τη μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου, κατά τις οποίες τόνισε ότι «κάποιοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί» και να λογοδοτήσουν για το οικονομικό σοκ που υπέστη η Κύπρος. Οταν ρωτήθηκε κατά πόσον η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup είναι καλύτερη από την προηγούμενη ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η νέα συμφωνία είναι καλύτερη γιατί γίνεται το κράτος πιο φτωχό και όχι ο λαός.

Οριο στις αναλήψεις από τις τράπεζες
Περιοριστικά μέτρα στις οικονομικές συναλλαγές θα επιβάλει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου όταν ανοίξουν οι τράπεζες, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές αναλήψεις από πολίτες που πιστεύουν ότι οι οικονομίες τους δεν είναι πλέον ασφαλείς. Πάντως, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε χθες το βράδυ στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο.

Επιμένει για δημοψήφισμα το ΑΚΕΛ
Επιμένει στην πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος το ΑΚΕΛ ώστε να αποφασίσει ο κυπριακός λαός για τη συμφωνία Αναστασιάδη - τρόικας, αξιώνοντας παράλληλα την κίνηση διαδικασίας για τιμωρία όλων των ενόχων για τα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε χθες ότι η συμφωνία βαθαίνει την κρίση, προκαλώντας στη χώρα και τον λαό οδυνηρές συνέπειες.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: