28.3.13

Διεφθαρμένοι βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς στην Ισλανδία...



Δεν έχουν ληφθεί μέτρα κατά της διαφθοράς στις δραστηριότητες βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων στην Ισλανδία, σύμφωνα με έκθεση της... Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.
Στην έκθεση γίνεται λόγος για σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ισλανδία, μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα το 2008.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι αν και εκπονείται κώδικας αδιάφθορης συμπεριφοράς για τους βουλευτές και υπάρχει πρόοδος στον έλεγχο των “πόθεν έσχες” τους, τα μέτρα δεν επαρκούν για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η GRECO εκφράζει ανησυχία για την ανυπαρξία θεσμοθετημένων κανονισμών που να απαγορεύουν "συγκρούσεις συμφερόντων" στην δραστηριότητα δικαστών και εισαγγελέων στην Ισλανδία, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή αμεροληψία και ανεξαρτησία στο έργο των δημόσιων λειτουργών.

Παράλληλα, απευθύνει δέκα συστάσεις προς τις αρχές της Ισλανδίας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διαφθοράς. Θα εξετάσει την εφαρμογή τους μετά από 18 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: