20.3.13

Τι θα γίνει με τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα ...

Σενάρια για εξαγορές...
Έτοιμη δηλώνει η Αθήνα να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, μετά την χθεσινή καταψήφιση από την Κυπριακή Βουλή της έκτακτης εισφοράς επί των καταθέσεων.
Παρ ότι η...
καταψήφιση από την κυπριακή Βουλή των αποφάσεων του Eurogroup καθυστερεί τη διαδικασία απόσχισης και πώλησης των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, κυβέρνηση και ρυθμιστικές αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει γκάμα επιλογών για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του συστήματος.

Κλειδί για την «νηφάλια» στάση της Αθήνας αποτελεί η ρητή βεβαίωση που παρείχε το πρόσφατο Eurogroup ότι το ελληνικό χρέος δεν θα επιβαρυνθεί από ενδεχόμενη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των εν Ελλάδι κυπριακών υποκαταστημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών επανέλαβαν τη Δευτέρα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι η Ευρώπη θα καλύψει τη ρευστότητα που θα δώσει η Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (funding gap) των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση καθώς επιτρέπει στην Αθήνα να κινηθεί με άνεση, εφόσον βρεθεί τελικώς κοινά αποδεκτή από Κύπρο και Ευρωζώνη λύση, αλλά και με την αναγκαία ταχύτητα στην περίπτωση, που κριθεί ότι πρέπει να δράσει αυτόνομα.

Με «μαξιλάρι» την απόφαση του Eurogroup η ελληνική πλευρά συνεχίζει να δουλεύει ως βασικό σενάριο την συντεταγμένη μεταβίβαση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών σε εγχώρια τράπεζα, προετοιμαζόμενη ταυτόχρονα και για πιθανές άλλες λύσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Alpha υπέβαλε, χθες, νέα προσφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα, η οποία αφορά πλέον στα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων και των τριών κυπριακών τραπεζών, ενώ αρχικά είχε ενδιαφερθεί μόνο για την εν Ελλάδι δραστηριότητα της Κύπρου, ενώ σε ανοικτή γραμμή με το Ταμείο βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς που εξ αρχής ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του συνόλου των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.

Ταυτόχρονα, υπάρχει πάντα η λύση «back up» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο μπορεί γρηγορότερα να υποδεχθεί τις μεταβιβαζόμενες δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών.

Πρόκειται για δραστηριότητες με σημαντικό μέγεθος για την εγχώρια αγορά καθώς Κύπρου, Cyprus Popular Bank (CPB) και Ελληνική διαθέτουν δάνεια της τάξης των 22 με 24 δις ευρώ και καταθέσεις ύψους 13 με 13,5 δις ευρώ στην Ελλάδα. «Το μέγεθος των τοπικών υποκαταστημάτων θα μπορούσε να θεωρηθεί συστημικό» σημειώνει τραπεζικό στέλεχος, επιτρέποντας έτσι στην ελληνική πλευρά να κινηθεί αν χρειασθεί άμεσα.

Όλα θα κριθούν από την ικανότητα της Λευκωσίας να αντιπροτείνει μέσα στις επόμενες ώρες αξιόπιστες λύσεις σημειώνει κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης, παραπέμποντας στις χθεσινές αντιδράσεις του Eurogroup και της ΕΚΤ στο κυπριακό «Όχι».

«Η Κύπρος κέρδισε το δικαίωμα να επανακαθορίσει το μείγμα των μέτρων αναφορικά με τα 5,85 δις ευρώ, τώρα πρέπει να βρει τις λύσεις» τονίζει ο ίδιος εκτιμώντας ότι περιθώριο χρόνου υπάρχει ως την επόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου.

Με το θρίλερ να παρατείνεται είναι πιθανόν τα καταστήματα των Κυπριακών τραπεζών να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 22 Μαρτίου.
Πηγή Euro2day.



Δεν υπάρχουν σχόλια: