11.3.13

Επιστρέφει ο εφιάλτης της Λαγκάρντ...

Κινδυνεύει να καθήσει στο εδώλιο για το σκάνδαλο Ταπί!...
kourdistoportocali

Ακόμη και σε παραίτηση της Κριστίν Λαγκάρντ από την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπορεί να οδηγήσει τυχόν εμπλοκή της ως κατηγορουμένης σε ... έρευνα της Δικαιοσύνης που έχει αρχίσει στη Γαλλία. Η έρευνα έχει στόχο να διαπιστωθεί εάν υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι ευνόησαν τη δεκαετία του '90 τον Μπερνάρ Ταπί, με στόχο να λάβει ο μεγαλοεπιχειρηματίας υψηλή αποζημίωση από αντιδικία του με κρατική τράπεζα.
Σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς» του Λονδίνου, αυξάνονται οι φήμες ότι μπορεί να αρχίσει έρευνα για τη Λαγκάρντ ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες της στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ηδη έχει κληθεί από τις δικαστικές Αρχές της Γαλλίας για να δώσει κατάθεση, προς το παρόν με την ιδιότητα του μάρτυρα - εκτός εάν οι Αρχές θεωρήσουν ότι μπορεί να φέρει και η ίδια κάποιες ευθύνες.
Σε αυτή την περίπτωση, η Λαγκάρντ θα αντιμετώπιζε κατηγορίες που αφορούν «συνέργεια σε υπεξαίρεση» δημόσιου χρήματος, γράφουν οι «Τάιμς». Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είχε δώσει πράσινο φως για να αρχίσει διαδικασία διαιτησίας μεταξύ του Μπερνάρ Ταπί και της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πάρει ο επιχειρηματίας αποζημίωση 400 εκατ. ευρώ. Ο Ταπί είχε υποστηρίξει ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα τότε τον εξαπάτησε, πρώτα δανείζοντάς του χρήματα για να αγοράσει την Adidas και έπειτα συμβουλεύοντάς τον να την πωλήσει. Με άλλα λόγια, υποστήριξε ότι η τράπεζα είχε δόλο, κάτι που η Credit Lyonnais είχε αρνηθεί.
Οι Αρχές θέλουν να διαπιστώσουν εάν η απόφαση της Λαγκάρντ να επιλέξει τη διαιτησία, αντί να στείλει την υπόθεση στα δικαστήρια, αποτέλεσε κατάχρηση εξουσίας.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αρνηθεί πως έκανε οτιδήποτε παράνομο. Οπως είπε πρόσφατα ο δικηγόρος της, θα ήταν «παράλογο» να τη φανταστεί να παραχωρεί κρατικά κεφάλαια προς όφελος ενός επιχειρηματία. «Δείχνω για φίλη του Μπερνάρ Ταπί;», είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση η Λαγκάρντ. Ο γάλλος επιχειρηματίας τη δεκαετία του '90 είχε καταδικαστεί για σκάνδαλο δωροδοκίας που αφορούσε την ποδοσφαιρική ομάδα Ολιμπίκ Μαρσέιγ και έμεινε έξι μήνες στη φυλακή.
Οι Αρχές διενήργησαν έρευνα και στο σπίτι του πρώην προσωπάρχη του Νικολά Σαρκοζί όταν αυτός ήταν Πρόεδρος της Γαλλίας. Οι αρμόδιοι για τις έρευνες στην υπόθεση υποψιάζονται ότι ο Μπερνάρ Ταπί μπορεί να ευνοήθηκε με αντάλλαγμα την υποστήριξή του προς τον Σαρκοζί κατά τις εκλογές του 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: