16.3.13

«Σοβαρή αλλά όχι τραγική η κατάσταση»...


Η κατάσταση είναι σοβαρή, όχι όμως τραγική, ούτε και δικαιολογείται ο πανικός, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ... το ποσό που θα αποκοπεί από τις καταθέσεις θα αντισταθμιστεί με μετοχές και πιθανούς άλλους τρόπους.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ομάδα του έδωσαν μια σκληρή μάχη».

«Το Eurogroup πήρε μια απόφαση για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης της Κύπρου», είπε, προσθέτοντας ότι «η απόφαση αυτή τελεί υπό την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων». «Η κατάσταση είναι σοβαρή, όχι όμως τραγική, ούτε και δικαιολογείται ο πανικός», τόνισε.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος επιστρέφει στην Κύπρο αργά το απόγευμα, οπότε και θα συγκαλέσει αμέσως σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων για να τους ενημερώσει πλήρως και θα επιδιώξει μια συλλογική διαχείριση της κατάστασης. «Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι φτάσαμε σε μια κατάσταση οριακή, λόγω της αποφυγής λύσης μέτρων, της αναβλητικότητας και της αναποφασιστικότητας», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «η κυπριακή αντιπροσωπεία είχε να διαχειριστεί μια έκτακτη κατάσταση».
Επεσήμανε ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση είχε να αποφασίσει μεταξύ της διάσωσης της οικονομίας και της άτακτης χρεοκοπίας».

«Το δίλημμα ήταν κατά πόσο θα είχαμε την Τρίτη λειτουργική οικονομία ή συνολική κατάρρευση», είπε προσθέτοντας ό΄τι «το δίλημμα ήταν εάν θα παραχωρούσαμε το 6,75% ή αν θα χάναμε το 100%».

«Το ποσοστό που αποκόπτεται είναι περίπου ισόποσο με τους τόκους 18 μηνών για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσεύματα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «διασφαλίστηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές». Διασφαλίστηκε ακόμη, πρόσθεσε, «ότι το ποσό που θα αποκοπεί θα αντισταθμιστεί με μετοχές και πιθανούς άλλους τρόπους».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «η απόφαση είναι μεν οδυνηρή, όμως χωρίς συμφωνία η κατάσταση θα ήταν τραγική».
«Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να αποφασίσουμε συλλογικά για το μέλλον της πατρίδας μας και για τις επόμενες γενιές», σημείωσε τέλος.

ant1iwo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: