9.3.13

Πρόεδρος της Κένυας ανακηρύχθηκε ο Κενιάτα ...

Προσφυγή Οντίνγκα στη δικαιοσύνη για την ήττα του στις εκλογές...
Έκκληση για ψυχραιμία κάνει ο απερχόμενος πρωθυπουργός στην Κένυα. Γιατί θα προσφύγει στη δικαιοσύνη
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη για την ήττα του στις...
προεδρικές εκλογές στην Κένυα όπου είχε ως αντίπαλο τον Ουχούρου Κενιάτα, κάλεσε όμως τους υποστηρικτές του να παραμείνουν ήρεμοι.

Ο Οντίνγκα, του οποίου η προηγούμενη ήττα πριν από πέντε χρόνια είχε προκαλέσει πρωτοφανείς βιαιότητες στην Κένυα, κατήγγειλε «μαζικές ανωμαλίες» κατά την ψηφοφορία της Δευτέρας, αλλά σημείωσε ότι «η βία θα μπορούσε τώρα να καταστρέψει αυτή τη χώρα για πάντα».

Ο Ράιλα Οντίνγκα, 68 ετών, που η υποψηφιότητά του για την προεδρία είναι η τρίτη κατά σειρά, περιέγραψε αναλυτικά αυτό που χαρακτήρισε ως μακρύ κατάλογο των παρατυπιών που οδήγησαν στη νίκη από τον πρώτο γύρο του κύριου αντιπάλου του Ουχούρου Κενιάτα με το 50,07% των ψήφων.

«Νομίζαμε ότι δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε ο Οντίνγκα αναφερόμενος στη νοθεία που είχε προκαλέσει, όπως είπε, την προηγούμενη ήττα του το Δεκέμβριο του 2007.

«Δυστυχώς όμως αυτό συνέβη (και πάλι). Αλλά αυτή τη φορά έχουμε ένα νέο ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, στο οποίο εμείς… και οι Κενυάτες έχουμε εμπιστοσύνη», σημείωσε ο Οντίνγκα.

«Θα σεβαστούμε το κράτος δικαίου και θα σεβαστούμε την απόφαση» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου ο πρωθυπουργός θα προσφύγει κατά των αποτελεσμάτων.

«Ας αφήσουμε το Ανώτατο Δικαστήριο να καθορίσει αν το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή είναι νόμιμο», τόνισε.

Ο Οντίνγκα πιστώθηκε με περίπου 800.000 λιγότερες ψήφους από τον αντίπαλό του και έλαβε το 43,31% των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: