18.3.13

Στην Κύπρο πετά το «μπαλάκι» η ΕΚΤ...


«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη... δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα», τόνισε το πρωί της Δευτέρας το μέλος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν.

«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή» της δασμολόγησης, πρόσθεσε ο Άσμουσεν.

Προηγουμένως, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ερωτηθείς στο Κοινοβούλιο για το ποιες εγγυήσεις θα παράσχει η ΕΚΤ εάν εγκριθεί η δασμολόγηση των καταθέσεων, δήλωσε πως «εάν το αντίστοιχο νομοσχέδιο περάσει οι εγγυήσεις συνίστανται στο ότι θα μας δώσουν την αναγκαία ρευστότητα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Reuters, οι αποδόσεις στα κυπριακά κρατικά ομόλογα με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2013 υπερδιπλασιάσθηκαν σήμερα, πάνω από 70%, και η τιμή τους έπεσε κατά 6 λεπτά του ευρώ στα 88 λεπτά, ενώ αυτά με λήξη το 2020 αυξήθηκαν κατά 2% στο 10,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: