27.3.13

Κύπρος: περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων...



Τους περιορισμούς στην διακίνηση κεφαλαίων οριστικοποιεί σήμερα η Κύπρος, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει πιθανή μαζική εκροή καταθέσεων μετά το... πακέτο διάσωσης που συμφώνησε με τους διεθνείς δανειστές της μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις για μία περίπου εβδομάδα.

Την ίδια ώρα χιλιάδες Κύπριοι έχουν βγει στους δρόμους της Λευκωσίας, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία που φοβούνται ότι θα οδηγήσει τη χώρα στην ύφεση και σε απώλειες πολλών θέσεων εργασίας.

Οι τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν και πάλι την Πέμπτη, με τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή να αναμένει ότι τα μέτρα περιορισμού στην διακίνηση κεφαλαίων θα είναι έτοιμα έως το μεσημέρι της Τετάρτης. "Πιστεύω ότι θα είναι εντός λογικών πλαισίων", είπε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

"Οι τράπεζες θα ανοίξουν πάλι την Πέμπτη... Αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο να περιορίσουμε την πιθανότητα να φύγουν μεγάλα ποσά χρημάτων και να μην επιβληθούν τιμωρητικές συνθήκες στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες", δήλωσε ο Σαρρής στην κυπριακή τηλεόραση.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας είπε ότι "χαλαροί" έλεγχοι θα εφαρμοστούν προσωρινά σε όλες τις τράπεζες, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει νωρίτερα ότι θα ισχύσουν για κάποιες εβδομάδες.

Η Ρωσία προειδοποίησε την Λευκωσία να μην επιβάλει αυστηρούς ελέγχους σε υγιείς τράπεζες.
"Εάν υπάρξουν τέτοια μέτρα, αυτό δεν θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, απλά θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα για τους συμμετέχοντες, τους καταθέτες", είπε αργά την Τρίτη σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ.

Πρόσθεσε ότι η προθυμία της Ρωσίας να αναδιαρθρώσει και να παρατείνει το δάνειο των 2,5 δις ευρώ που χορήγησε στην Κύπρο το 2011 θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Μεγαλονήσου σχετικά με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.

Οσον αφορά τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, το Bloomberg αναφέρει σήμερα ότι μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια.



  ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: