18.3.13

ΣΥΡΙΖΑ: Πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη τώρα...


Θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις και στη χώρα μας θεωρούν στην Κουμουνδούρου τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο γι” αυτό και όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Κύπρο και στη σημερινή ψηφοφορία.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς χθες μεταξύ του...
Α. Τσίπρα και των στενών συνεργατών του και οι ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά για τη γερμανίδα Καγκελάριο, μόνο τυχαίοι δεν ήταν.

Η προσωπική εκτίμηση του Α. Τσίπρα είναι πως οι χειρισμοί της κ. Μέρκελ για μία ακόμη φορά ήταν επιεικώς απαράδεκτοι. Όχι μόνο μαρτυρούν τη βαθύτατη περιφρόνηση έναντι του Κυπριακού λαού, αλλά απειλούν και αυτή ακόμη τη σταθερότητα της Ευρώπης.

Συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε χθες ότι το πλήγμα για την Κύπρο θα είναι τεράστιο σε βάθος χρόνου διότι ο βασικότερος πυλώνας ανάπτυξής της ήταν το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Αυτό ακριβώς είχε στόχο η κ. Μέρκελ και είναι απορίας άξιο πως βρέθηκε ηγεσία να συναινέσει σε τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος εξίσου αν όχι περισσότερο άθλια ήταν και η στάση της ελληνικής πλευράς και του πρωθυπουργού. Ο τελευταίος όχι μόνο δεν βρήκε μια λέξη να πει για τις αποφάσεις του Eurogroup, που συν τοις άλλοις αποτελούν μνημείο ασαφειών και αοριστολογιών, αλλά μέσω του κ. Στουρνάρα αναζητούσε λύσεις για τα εδώ υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.

Φτάσανε στο σημείο, λένε στην Κουμουνδούρου, να προτείνουν να περάσουν στα χέρια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το οποίο οι ίδιοι χαρακτηρίζουν προβληματικό. Και ποια θα είναι η τύχη των σχεδόν πέντε χιλιάδων εργαζομένων των υποκαταστημάτων αυτών στη χώρα μας, αναρωτιούνται με νόημα.

Το σίγουρο είναι ότι μια απόρριψη του σχεδίου σήμερα θα σημάνει ευρύτερες εξελίξεις. Η εκτίμηση Σόιμπλε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ε.Ε. είναι ρηχή, λένε στην Κουμουνδούρου. Μια έξοδος της Κύπρου από την ΟΝΕ, με την Ιταλία να φλερτάρει με την επιστροφή στη λιρέτα και τη χώρα μας στη μέγκενη της ύφεσης και των μνημονίων, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

Γι αυτό και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για το χρέη των χωρών του νότου στα πρότυπα εκείνης του 1953 είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Μάλιστα στο μυαλό των επιτελών της Κουμουνδούρου και των συνεργατών του Α. Τσίπρα είναι να αναζητηθούν τρόποι ώστε να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να έρθει το θέμα στην επικαιρότητα. Σε κάθε περίπτωση προέχει η σημερινή απόφαση της κυπριακής Βουλής. Και η χθεσινή δήλωση του Υπεύθυνου Οικονομικών του κόμματος Ευκ. Τσακαλώτου ότι «φθάνουμε όλο και πιο κοντά σε μια αποφασιστική στιγμή όπου είτε ολόκληρος ο Νότος θα επιβάλλει μια πιο δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση, ή η ευρωζώνη δε θα μπορέσει να διαχειριστεί τις φυγόκεντρες δυνάμεις και την οργή των λαών», τα λέει όλα .

ΣΥΡΙΖΑ:
Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη τώρα, αλλιώς ξεχάστε την ευρωζώνη

• Λάβρος κατά της Γερμανίδας Καγκελάριου ο Α. Τσίπρας

Με τα μάτια στραμμένα στην Κύπρο και στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής βρίσκονται στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζοντας ότι οι εξελίξεις στη Μεγαλόνησο μπορεί να γίνουν η θρυαλλίδα εκείνη που θα πυροδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις και στη χώρα μας. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς χθες μεταξύ του Α. Τσίπρα και των στενών συνεργατών του και οι ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά για τη Γερμανίδα Καγκελάριο, μόνο τυχαίοι δεν ήταν. Η προσωπική εκτίμηση του Α. Τσίπρα είναι πως οι χειρισμοί της κ. Μέρκελ για μία ακόμη φορά ήταν επιεικώς απαράδεκτοι. Όχι μόνο μαρτυρούν τη βαθύτατη περιφρόνηση έναντι του Κυπριακού λαού, αλλά απειλούν και αυτή ακόμη τη σταθερότητα της Ευρώπης. Συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε χθες ότι το πλήγμα για τη Κύπρο θα είναι τεράστιο σε βάθος χρόνου διότι ο βασικότερος πυλώνας ανάπτυξής της ήταν το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Αυτό ακριβώς είχε στόχο η κ. Μέρκελ και είναι απορίας άξιο πως βρέθηκε ηγεσία να συναινέσει σε τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος εξίσου αν όχι περισσότερο άθλια ήταν και η στάση της ελληνικής πλευράς και του Πρωθυπουργού. Ο τελευταίος όχι μόνο δεν βρήκε μια λέξη να πει για τις αποφάσεις του Eurogroup, που συν τοις άλλοις αποτελούν μνημείο ασαφειών και αοριστολογιών, αλλά μέσω του κ. Στουρνάρα αναζητούσε λύσεις για τα εδώ υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.
Φτάσανε στο σημείο, λένε στην Κουμουνδούρου, να προτείνουν να περάσουν στα χέρια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το οποίο οι ίδιοι χαρακτηρίζουν προβληματικό. Και ποια θα είναι η τύχη των σχεδόν πέντε χιλιάδων εργαζομένων των υποκαταστημάτων αυτών στη χώρα μας, αναρωτιούνται με νόημα.
Το σίγουρο είναι ότι μια απόρριψη του σχεδίου σήμερα θα σημάνει ευρύτερες εξελίξεις. Η εκτίμηση Σόιμπλε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ε.Ε. είναι ρηχή, λένε στην Κουμουνδούρου. Μια έξοδος της Κύπρου από την ΟΝΕ, με την Ιταλία να φλερτάρει με την επιστροφή στη Λιρέτα και τη χώρα μας στη μέγκενη της ύφεσης και των μνημονίων, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

Γι αυτό και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για το χρέη των χωρών του νότου στα πρότυπα εκείνης του 1953 είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Μάλιστα στο μυαλό των επιτελών της Κουμουνδούρου και των συνεργατών του Α. Τσίπρα είναι να αναζητηθούν τρόποι ώστε να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να έρθει το θέμα στην επικαιρότητα. Σε κάθε περίπτωση προέχει η σημερινή απόφαση της Κυπριακής Βουλής. Και η χθεσινή δήλωση του Υπεύθυνου Οικονομικών του κόμματος Ευκ. Τσακαλώτου ότι «φθάνουμε όλο και πιο κοντά σε μια αποφασιστική στιγμή όπου είτε ολόκληρος ο Νότος θα επιβάλλει μια πιο δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση, ή η ευρωζώνη δε θα μπορέσει να διαχειριστεί τις φυγόκεντρες δυνάμεις και την οργή των λαών», τα λέει όλα ....
Δημήτρης Χατζηνικόλας 
 trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: