15.3.13

Οι ηλιακές μπαταρίες καταργούν τους λογαριασμούς ρεύματος...


Η ανάπτυξη των ΑΠΕ τους επιτρέπει να ανταγωνίζονται και να αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο ένα συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση των καταναλωτών: οι ηλιακές μπαταρίες.

Μια από τις...
βασικές προκλήσεις των φωτοβολταϊκών πάνελ είναι πώς θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν με ενέργεια όταν ο ήλιος σταματά να λάμπει.

Οι ηλιακές μπαταρίες επιτρέπουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποθηκεύσουν ενέργεια κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και να δημιουργήσουν “έξυπνα δίκτυα” που θα ανταπεξέρχονται στις διακυμάνσεις της ηλεκτρικής τάσης και να απελευθερώνουν φορτία όταν απαιτείται.

Η τεχνολογία δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένη λόγω κόστους ωστόσο, η αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλλει ώστε να κερδίσει μερίδιο αγοράς και να περιορίσει την εξάρτηση από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

“Η Γερμανία και η Ιταλία θα παρουσιάσουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης της τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας η οποία έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ενεργοβόρων καταναλωτών όπως τσιμεντοβιομηχανίες και χαλυβουργίες” αναφέρει στο Reuters o επικεφαλής του τομέα αποθήκευσης ενέργειας της ιταλικής Fiamm.

Οι μπαταρίες θεωρούνται βασική τεχνολογία για την επίτευξη του στόχου 20% ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης ως το 2020.

Ειδικά στη Γερμανία όπου το 40% των φωτοβολταϊκών πάνελ έχουν εγκατασταθεί σε οικιακές στέγες υπολογίζεται ότι μπορεί να επιτευχθεί 30% εξοικονόμηση ενέργειας από αυτό και ακόμα 30% από τη χρήση ηλιακών μπαταριών αφήνοντας μόνο 40% της συνολικής κατανάλωσης στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ηλιακές μπαταρίες μοιάζουν με μπαταρίες αυτοκινήτου και μπορούν να εγκατασταθούν στο υπόγειο μιας κατοικίας. Συλλέγουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας που παράγει το πάνελ και την απελευθερώνουν μόλις πέσει ο ήλιος.

Μια μεμονωμένη μπαταρία κοστίζει 800 Ευρώ ανά Κιλοβατώρα, που σημαίνει μια μέση μπαταρία 6 Κιλοβατωρών κοστίζει περίπου 5000 Ευρώ.

Το κόστος εγκατάστασης, φόροι και λοιπά έξοδα για σύνδεση με το δίκτυο ανεβάζουν το συνολικό κόστος σε 10000-20000 Ευρώ ανά σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.

Αυτό που καθιστά βέβαια ελκυστικότερη την επένδυση είναι πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας η μεγάλη μείωση στις τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ.

Οι κατασκευαστές συστημάτων αποθήκευσης τα συνδυάζουν με έξυπνα δίκτυα τα οποία επίσης μειώνουν το κόστος και επιτρέπουν την πώληση ενέργειας από μεμονωμένους παραγωγούς ΑΠΕ στο δίκτυο.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι μόλις γίνει απόσβεση του κόστους εγκατάστασης, οι ΑΠΕ είναι φθηνότερη και ασφαλέστερη πηγή ενέργειας.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: