11.3.13

Οι περιπέτειες του εκδότη Χάρη ...



Νέα κοστούµια στα ίδια, παλιά σώµατα...
iepiloges.blogspot.gr

Γράφει ο TAΫΓΕΤΟΣ
by «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»


«Ακόµη δεν τον είδαµε... και ήδη εµφανίζονται πρόθυµοι πωλητές της ελληνικής περιουσίας στο Λονδίνο. Σύµφωνα µάλιστα µε... χθεσινό δηµοσίευµα της εφηµερίδας “Ντέιλι Τέλεγκραφ”, ο Χάρης Οικονοµόπουλος, πρόεδρος του Βρετανοελληνικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, ετοιµάζει σχετική εκδήλωση για υποψήφιους αγοραστές στο πασίγνωστο, υπερπολυτελές ξενοδοχείο “Κλάριτζες” του Λονδίνου.


Στο ίδιο δηµοσίευµα αναφέρονται ονόµατα γνωστών, µεγάλων χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων (Deutsche Bank, Credit Suisse, Rothschild, Barclays, Price Waterhouse, ΒΝΡ Paribas, Lazard), τα οποία εµφανίζονται έτοιµα να αναλάβουν τη “βρώµικη” δουλειά της πώλησης ∆ΕΚΟ και άλλων δραστηριοτήτων του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Αυτοί που γκρέµισαν την παγκόσµια οικονοµία καίγονται τώρα για τη... σωτηρία της πατρίδας».

Αναρωτιέστε τι είναι το παραπάνω; Είναι δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Ελευθεροτυπία» µε ηµεροµηνία 6 Ιουνίου 2011. Από τότε, βέβαια, πολλά έχουν γίνει. Η «Ελευθεροτυπία» έκλεισε (δηλαδή πτώχευσε, για να µην ξεχνιόµαστε) και ξανακυκλοφόρησε στις 13 Ιανουαρίου 2013 µε «ταυτότητα» που ανοίγει νέους δρόµους στη δηµιουργική νοµική (άλλη η ιδιοκτησία σηµάτων, άλλη η διοίκηση-διαχείριση -τελικά ιδιοκτήτης ποιος είναι;), ο κ. Χάρης Οικονοµόπουλος (ναι, ο ίδιος του πιο πάνω δηµοσιεύµατος, δεν πρόκειται για συνωνυµία) έγινε εκδότης της και, υποθέτουµε, ότι ο συντάκτης του πιο πάνω δηµοσιεύµατος λογικά δεν θα είναι στους νεο-προσληφθέντες εργαζοµένους της, αλλά µάλλον ανάµεσα σε εκείνους που η Χ.Κ. Τεγόπουλος άφησε απλήρωτους πέντε µήνες πριν πτωχεύσει.

ΤΑ ΚΑΛΑ DEALS. Λέει το ιερό Bhagavad Gita: «Οπως πετάει κανείς τα ρούχα τα τριµµένα και άλλα φοράει, καινούργια, έτσι και ο κάτοικος του σώµατος τα άχρηστα σώµατα αφήνει και σε άλλα, καινούργια, µπαίνει». Ετσι, λοιπόν, και ο Χάρης, αφού τρίφτηκε, φαίνεται, το κοστούµι του κ. προέδρου του επιµελητηρίου, που κλείνει τα deals, µπήκε στο σώµα του ήρωα, του υπερασπιστή του δικαίου (και του ΣΥΡΙΖΑ;). Γιατί και πώς;

Ολα τα γράφει και µας τα εξηγεί ο ίδιος ο κ. εκδότης την Κυριακή 3 Μαρτίου: «∆εν έχει επιστηµονικά εντοπισθεί γονίδιο ‘‘ήρωα’’ (υποθέτουµε γιατί δεν έχει δώσει ακόµα δείγµα DNA ο ίδιος ο Χάρης…). Εχει όµως ιστορικά αποδειχθεί πόσο κρίσιµη µπορεί να είναι σε µια κοινωνία η συνείδηση του καθήκοντος». Προφανώς, αυτή η συνείδηση οδηγεί τα βήµατα και τις πράξεις του πρίγκιπα Χάρη. Ιδού ένα παράδειγµα: αναφέρει η ιστοσελίδα της δικηγορικής του εταιρείας (www.ikonomopoulos.gr) ότι «Το 1996 διενεργήσαµε για λογαριασµό της Κ.Ο. της Ν.∆. τον νοµικό έλεγχο της Σύµβασης Παραχώρησης του Εργου Μελέτης, Κατασκευής, Χρηµατοδότησης και Εκµετάλλευσης της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Αργότερα αναλάβαµε τη συγκέντρωση, τη νοµική µελέτη και αξιολόγηση κρίσιµων στοιχείων της Σύµβασης Παραχώρησης του Εργου Μελέτης, Κατασκευής, Αυτοχρηµατοδότησης και Εκµετάλλευσης της Ελεύθερης Λεωφόρου Ελευσίνας-Σταυρού-Α/∆ Σπάτων και της ∆υτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υµηττού για τον σχετικό Κοινοβουλευτικό Ελεγχο». Ενας αφελής, τώρα, αναγνώστης µπορεί να ρωτήσει: νοµικό έλεγχο; Πού; Στην κυρωθείσα µε νόµο σύµβαση; Και µάλιστα για λογαριασµό της Νέας ∆ηµοκρατίας;

Ασε πια το άλλο, «συγκέντρωση στοιχείων». ∆ηλαδή, ανάγνωση του νόµου; Από τον πρόεδρο του Βρετανοελληνικού Επιµελητηρίου; Και τι γίνανε πια αυτά τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Χάρης, τα οποία προφανώς είναι τόσο σπουδαία, ώστε να επαίρεται προτάσσοντας τη συγκέντρωσή τους στην παρουσίαση της επαγγελµατικής του σταδιοδροµίας; Και πώς ο Χάρης, γόνος εκ µητρός της σεβαστής, προσκείµενης στη Νέα ∆ηµοκρατία, οικογένειας Ζαφειροπούλου, έγινε ο υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκδότης της «Ελευθεροτυπίας»; Μα, δεν καταλαβαίνετε, βρε κουτά; Τον κάλεσε την κρίσιµη ώρα το καθήκον… Ο ίδιος το λέει. Και έτσι, λοιπόν, σε άλλο σώµα µπήκε -άσε που µάλλον δύναται πλέον να κάνει και θαύµατα.

Θαύµατα. Μη γελάτε. Πράγµατι, η διοίκηση-διαχείριση της (νέας) «Ελευθεροτυπίας» δήλωσε, όταν ξεκινούσε η κυκλοφορία της εφηµερίδας τον Ιανουάριο του 2013, ότι δεσµεύεται δηµοσίως να αποδίδει το 90% των καθαρών κερδών για την εξόφληση των δεδουλευµένων και αποζηµιώσεων της Χ.Κ. Τεγόπουλος. ∆ηλαδή, ο Χάρης (ενώ το πρώτο φύλλο της 13ης Ιανουαρίου 2013 είχε µόνον µία διαφήµιση στις 118 σελίδες του και ενώ όλος ο ελληνικός Τύπος χειµάζεται) θα έχει όχι µόνον έσοδα, αλλά και κέρδη (καθαρά, παρακαλώ), τόσα που µε το 10% που θα αποµένει από την απόδοση του 90% στους παλαιούς εργαζοµένους θα συνεχίζεται απρόσκοπτα η χρηµατοδότηση της εκδοτικής του περιπέτειας και θα αµείβονται και οι τωρινοί εργαζόµενοι… Ο Ιησούς το είχε κάνει το θαύµα δύο φορές: µία µε κρασί στην Κανά και µία όταν πολλαπλασιάστηκαν οι άρτοι και τα ψάρια. Ο Χάρης θα το κάνει κάθε µήνα, όταν θα µετρά τα καθαρά κέρδη από την εκδοτική του δραστηριότητα! Και επειδή για το θαύµα δεν µπορούµε να µιλάµε και γενικά, όπως λέει και ο Wittgenstein (στα δάχτυλα θα τα παίζει αυτά ο Χάρης, µε τέτοιο CV) «για ό,τι δεν µπορεί να µιλήσει κανείς καλύτερα να σωπαίνει», γι’ αυτό και η πρόσφατη παρέµβαση-τοµή του εκδότη Χάρη στην αρθρογραφία ήταν το πρωτοσέλιδο µονόστηλο στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 24ης Φεβρουαρίου: ο τίτλος ήταν «Χρηµατοδότηση του Τύπου». Κάτω από τον τίτλο… ένα µεγάλο ερωτηµατικό. Σιγά µη σας πει ο µάγος Χάρυ πώς γίνεται! Ολοι οι άλλοι διαπλέκονται. Μόνον ο Χάρης (πρόεδρος επιµελητηρίου, deal maker, διαχειριστής δικηγορικής εταιρείας, ελεγκτής µεγάλων συµβάσεων, εκδότης κ.λπ. κ.λπ.) δεν διαπλέκεται και χρηµατοδοτεί µε νηστεία, προσευχή, ηρωισµό (το γονίδιο που λέγαµε) και θαύµατα.

Εκτός, βέβαια, αν όλα αυτά είναι απλώς αστεία. Και γραφικότητες. Και εκτός αν ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να φοβάται τον όψιµο υποστηρικτή και συνοδοιπόρο του, όχι για το παρελθόν, το παρόν ή τις εκλεκτικές του συγγένειες, αλλά για τις µελλοντικές του φιλοδοξίες. Αλήθεια, µήπως ο Χάρης φιλοδοξεί να γίνει ο πεντάστερος Grillo της Ελλάδος; Να ηγηθεί σχήµατος που στέκεται το ίδιο καλά στο ∆ελφινάριο και στη Βουλή (µε υπαρχηγούς Κάτµαν και Μάρκο Σεφερλή, που ξέρουν από ∆ελφινάριο και θα µάθουν γρήγορα και από Βουλή); Μήπως λοιπόν γι’ αυτό ήδη έχει εξασφαλιστεί και διαφηµίζεται στην «Ελευθεροτυπία» η συνεργασία µε τον «έρχεται και τα σαρώνει όλα» Μητσικώστα;

Αλέξη, να χαίρεσαι τη... µαϊµού συνιστώσα

Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες

Ο Grillo... εκδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια: