28.3.13

Κύπρος: Συνωστισμός στα ταμεία...



Σε επιφυλακή η αστυνομία.
LIVE εικόνα από το ΡΙΚ...
Χωρίς ένταση και πανικό, δεκάδες κύπριοι πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές έξω από τις τράπεζες στην Κύπρο και περιμένουν να κάνουν αναλήψεις -με το...
σταγονόμετρο και υπό περιορισμούς ακόμη αυστηρότερους από αυτούς που είχαν ανακοινωθεί χτες.

Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης ανέφερε πως η Αστυνομία είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει πιθανά επεισόδια, που μπορεί να προκληθούν από αγανακτισμένους πολίτες, λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος των τραπεζικών ιδρυμάτων.


Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει κάνει όλες τις ενέργειες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στον καλύτερο δυνατό βαθμό. την σειρά τους για να περάσουν μέσα στις τράπεζες. Από αυτή την ώρα, και μετά από 12 ημέρες που ήταν κλειστά οι πολίτες εξυπηρετούνται αλλά με αυστηρούς περιορισμούς, όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα.
Κάλεσε το κοινό όπως επιδείξει ψυχραιμία και λαμβάνει μέτρα προστασίας, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματα που πρόκειται να πάρει από τις τράπεζες.


Επίσης, καλεί το κοινό αν θέλει να ενημερώσει την Αστυνομία για οτιδήποτε να καλέσει αμέσως τη «Γραμμή του πολίτη».

Αυστηροποιήθηκαν τα όρια αναλήψεων

1. Επιτρέπονται αναλήψεις μέχρι 300 ευρώ κατ' άτομο ανά μέρα. Τοόριο λειτουργεί προσθετικά, οπότε κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη επιπλέον 300 ευρώ την επομένη κ.ο.κ.

2. Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας.

Κατʼ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές

α) για εισαγωγές, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.

β) για έξοδα διαμονής μέχρι 5.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν
στη Δημοκρατία.

γ) Χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο

3. Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης

4. Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 1.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

5. Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

6. Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

7. Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: