7.3.13

Ουμπέρτο Εκο: Πώς κατάφερε ο Μπέπε Γκρίλο να εκλεγεί από την ιντερνετική δημοκρατία...

Εχουν περάσει μερικά χρόνια από τότε που ο διάσημος συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο έγραφε για τον «μιντιακό λαϊκισμό» και τα παράδοξα του τεχνολογικού πολιτισμού. Η εφημερίδα Repubblica του ζήτησε να γράψει για το φαινόμενο Μπέπε Γκρίλο.
Ο Εκο γράφει ότι δεν...
τρέφει πολλές ελπίδες για τον Γκρίλο. Εχει όμως ορισμένες ελπίδες για τους Grillini, τους 162 βουλευτές του κινήματος που αν και δεν ξέρει ποιοί είναι και τι σκέπτονται «τουλάχιστον δεν έχουν κλέψει ακόμα».

Ο Ουμπέρτο Εκο σε ανύποπτο ακόμη χρόνο είχε πει ότι το κλειδί της επιτυχίας για έναν πολιτικό είναι να μην εμφανίζεται στην τηλεόραση. Ο Μπέπε Γκρίλο έκανε ακριβώς αυτό.

«Εγώ δεν έχω λογαριασμό ούτε στο facebook ούτε στο twitter. Κι όμως βλέπω πως οτιδήποτε γράφω αναπαράγεται σε διάφορες ιστοσελίδες ενώ και η παραμικρή μου πανεπιστημιακή διάλεξη ανεβαίνει στο youtube. Δεν μπορώ παρά να δώσω συγχαρητήρια επομένως στον Γκρίλο που αντελήφθη αυτή την βασική αρχή: η επικοινωνία δεν είναι πλέον άμεση αλλά κινείται σαν την μπάλα του μπιλιάρδου».

Και η ιντερνετική δημοκρατία που επαγγέλεται;

«Ο κοινοβουλευτικός γκριλισμός είναι μια αντίφαση γιατί αυτό που θέλει ο Γκρίλο είναι ένας ψηφιακός γκριλισμός. Δηλαδή η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατείας στην οποία όλοι μιλούν με όλους και έτσι αναβιώνει η αθηναϊκή αγορά. Αλλά ο Γκρίλο δεν λαμβάνει υπόψιν του το γεγονός ότι δεν είναι χρήστες του Ιντερνετ όλοι οι πολίτες. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται από τον κυρίαρχο λαό, αλλά από μια αριστοκρατία των μπλόγκερ» λέει ο μεγάλος ιταλός συγγραφέας....
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: