12.3.13

Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου Πάπα...


Χωρίς κάποιο ξεκάθαρο φαβορί αρχίζει σήμερα το απόγευμα η διαδικασία για την εκλογή του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας...

Οι 115 καρδινάλιοι οι οποίοι θα εκλέξουν το νέο Πάπα αναμένεται να εισέλθουν σήμερα το απόγευμα στο ...
παρεκκλήσι της Κάπελα Σιστίνα όπου θα παραμείνουν -απομονωμένοι από τον έξω κόσμο- στο πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο φαβορί, ωστόσο δύο υποψήφιοι εμφανίζονται να είναι οι επικρατέστεροι. Πρόκειται για τον αρχιεπίσκοπο του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα, 72 ετών, που φέρεται να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ευρωπαίων καρδινάλιων, και τον Οντίγιο Πέντρο Σέρερ, 64 ετών, αρχιεπίσκοπο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ο οποίος φέρεται να είναι ιδιαίτερα αρεστός σε μεγάλο μέρος των υψηλόβαθμων κληρικών στο Βατικανό.

Κανένας ωστόσο από τους δύο υποψήφιους δεν φαίνεται να συγκεντρώνει εξαρχής την απαραίτητη πλειοψηφία των 77 ψήφων για να εκλεγεί.

Αναλυτές αναφέρουν πάντως ότι υπάρχουν ελπίδες η διαδικασία εκλογής του ποντίφικα να αποδειχθεί σχετικά σύντομη. Όπως εκτιμούν, την Τετάρτη ή την Πέμπτη από την καπνοδόχο της Σιστίνα ίσως βγει ο λευκός καπνός που δείχνει ότι η διαδικασία εκλογής ευοδώθηκε.

Η διαδικασία εκλογής

Οι 115 καρδινάλιοι - εκλέκτορες, προερχόμενοι από 48 χώρες, θα εισέλθουν στην Καπέλα Σιστίνα στις 17.30 ώρα Ελλάδος και θα πραγματοποιήσουν μια ενδεικτική πρώτη ψηφοφορία για το νέο Πάπα λίγο μετά από την έναρξη της συνεδρίασης.

Νέος Ποντίφικας θα εκλεγεί όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει τα δύο τρίτα του συνόλου των εκλεκτόρων και, μέχρι να επιτευχθεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, οι καρδινάλιοι δεν μπορούν να εξέλθουν του χώρου όπου θα συνεδριάζουν. Ο μέσος όρος διάρκειας των εννέα τελευταίων κονκλαβίων ήταν περίπου τρεις ημέρες.

Μετά από τη σημερινή ψηφοφορία, από την Τετάρτη οι 115 εκλέκτορες θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα και ο καπνός θα βγαίνει δυο φορές, στις 12:00 και στις 18:00 (ώρα Ιταλίας). Μαύρος σε περίπτωση ανεπιτυχούς ψηφοφορίας, άσπρος για να ανακοινωθεί ότι ο νέος Πάπας εξελέγη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: