29.3.13

Φθηναίνει το νερό, ακριβαίνουν τα πάγια...



Τα πολύ μικρά νοικοκυριά, συνήθως νέων ζευγαριών, μοναχικών ηλικιωμένων, που ζουν σε μικρά διαμερίσματα και καταναλώνουν έως 15 κυβικά μέτρα νερού το ... τρίμηνο, που θα έχουν μείωση χρέωσης κατά 15,4%, όπως επίσης περίπου 100.000 καταναλωτές όλων των κατηγοριών, που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο «φουσκωμένους» λογαριασμούς, λόγω αφανών διαρροών νερού και θα έχουν επιπλέον έκπτωση 37%, θα είναι οι πιο ωφελημένοι από την απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του τιμολογίου νερού οικιακής κατανάλωσης.
Το νέο τιμολόγιο, που εγκρίθηκε ομόφωνα χθες από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ και αποστέλλεται στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης ως εισήγηση, η οποία αφού εγκριθεί θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του Απριλίου με κοινή υπουργική απόφαση, προβλέπει μειώσεις μεσοσταθμικά κατά 4,1% στις πέντε κλίμακες οικιακής κατανάλωσης νερού, μειώσεις σε ειδικές κατηγορίες καταναλωτών και μια έκπληξη: αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του πάγιου τέλους νερού της ΕΥΔΑΠ, κατά τρόπο που οδηγεί σε «κρυφή» αύξηση!

Το πάγιο τέλος της ΕΥΔΑΠ, ενώ μέχρι τώρα υπολογιζόταν σε ποσοστό 1% επί της αξίας του καταναλισκόμενου ύδατος, καθορίζεται πλέον σε 1 ευρώ το μήνα, δηλαδή 3 ευρώ το τρίμηνο, συν ΦΠΑ 23%. Πρακτικά αυτή η αλλαγή σημαίνει ότι οι συνδρομητές της ΕΥΔΑΠ, που χρεώνονται για καθαρή κατανάλωση νερού έως και 300 ευρώ το τρίμηνο (ποσό που αντιστοιχεί σε χρέωση πάγιου τέλους 3 ευρώ, με υπολογισμό του 1% επί της καταναλισκόμενης αξίας νερού), δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των συνδρομητών της ΕΥΔΑΠ, θα έχει όχι μείωση αλλά αύξηση της χρέωσης του πάγιου τέλους.

Οι αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης του δ.σ. της ΕΥΔΑΠ επιβεβαιώνουν πλήρως το σχετικό δημοσίευμα της «Ε», που πρώτη αποκάλυψε την Τρίτη 19/3/2003 την επικείμενη μείωση των τιμολογίων νερού. Η κερδοφόρος πορεία της εταιρείας, λόγω της μονοπωλιακής θέσης της, η επάρκεια νερού στους ταμιευτήρες του Μόρνου, της Υλίκης και του Μαραθώνα και η συρρίκνωση των εργασιακών δαπανών έως και 50% την τελευταία τριετία είναι οι βασικοί λόγοι που επέτρεψαν την αναδιάρθρωση των τιμολογίων νερού.

Με αφορμή την αναδιάρθρωση των τιμολογίων νερού, η ΕΥΔΑΠ ρίχνει ξανά το γάντι στους δήμους, οι οποίοι υδρεύονται από το δίκτυό της και έχουν σωρευμένες οφειλές άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στο Δημόσιο, που της οφείλει πάνω από μισό δισ. ευρώ. Ανακοινώνει μείωση νερού για τις χρεώσεις στους δήμους και το Δημόσιο κατά 1,72%, εφ' όσον όμως πληρώσουν τις οφειλές τους.

Ειδικά όμως για τους καταναλωτές που υδρεύονται μέσω δημοτικών δικτύων, αναφέρει ότι: «Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει πρόθεση, μόλις ολοκληρωθεί αφ' ενός η παραλαβή των δικτύων των δήμων, ώστε να σταματήσει η τεράστια αυτή "αιμορραγία" και αφ' ετέρου η είσπραξη του υπέρογκου χρέους των δήμων, να προχωρήσει σε περαιτέρω εξορθολογισμό του τιμολογίου, ώστε να ανακουφίσει τους καταναλωτές, με περαιτέρω μειώσεις τιμών και ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση, αλλά και τους εργαζομένους της εταιρείας, που η γραφειοκρατία καταδυναστεύει».

Αξιοσημείωτο είναι ότι προβλέπεται μείωση του λεγόμενου «φιλανθρωπικού» τιμολογίου νερού (για άπορους, ιδρύματα κ.λπ.) κατά 20%, το οποίο διαμορφώνεται από 0,286 ευρώ/κ.μ. σε 0,23 ευρώ/κ.μ., ενώ η εφαρμογή του επεκτείνεται και σε ιδρύματα που φιλοξενούν σε μόνιμη βάση παιδιά, αναξιοπαθούντες και ηλικωμένους.

Μειώσεις τιμολογίων προβλέπονται και για τα νησιά του Σαρωνικού, όπου η ΕΥΔΑΠ μεταφέρει νερό με πλοία, και στις Κυκλάδες, όπου υπάρχει προγραμματική συμφωνία για την ύδρευσή τους. Η τιμή νερού για τα νησιά μειώνεται από 0,6180 ευρώ σε 0,4880 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 21%.

Μείωση κατά 1,64% προβλέπεται και για το επαγγελματικό τιμολόγιο εφοδιασμού πλοίων (από 2,4401 ευρώ/κ.μ. γίνεται 2,40 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 1,64%). Εξάλλου οι δύο κλίμακες του βιομηχανικού και επαγγελματικού τιμολογίου διαμορφώνονται από 0,8381 ευρώ και 0,9866 ευρώ, σε 0,83 ευρώ και 0,98 ευρώ αντίστοιχα, μειώνονται δηλαδή 1% και 0,7%.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: