19.3.13

ΚΥΠΡΟΣ: Αυτά είπε ο Πρόεδρος στους βουλευτές...


Λευκωσία: Με διαφοροποιημένη πρόταση όσον αφορά στο τέλος καταθέσεων, δηλαδή το «κούρεμα» που θα υποστούν οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών, πέρασε χθες το κατώφλι της Βουλής ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ευελπιστώντας ότι με την εξαίρεση των...
αποκαλούμενων μικροκαταθετών θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία που απαιτείται στη Βουλή για να ανοίξει ο δρόμος υλοποίησης της συμφωνίας με το Eurogroup, που απώτερο στόχο έχει τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, Λαϊκής και Κύπρου.

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία που πραγματοποιήθηκε χθες στις 11:30 στη Βουλή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την απόφασή του για εξαίρεση των καταθέσεων μέχρι €20.000 ανά λογαριασμό από το κούρεμα.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει κατατεθημένα σε κυπριακή τράπεζα το ποσό των €120.000, το «κούρεμα» που θα υποστεί θα υπολογιστεί ως ακολούθως: ποσό €20.000 θα εξαιρεθεί, το τέλος καταθέσεων για τις €80.000 θα υπολογιστεί με 6,75% και το υπόλοιπο ποσό θα υπολογιστεί με 9,99%.

Όσοι διατηρούν λογαριασμό μέχρι €20.000 δεν θα υποστούν κανένα «κούρεμα» στις καταθέσεις τους. Η εξαίρεση αυτή, όπως εξήγησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αναγκάζει την κυβέρνηση να εξεύρει ένα ποσό της τάξεως των €300 εκατ. περίπου, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο κάλυψής του με φορολογίες.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε εμφαντικά στους βουλευτές τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο, στην περίπτωση που δεν ψηφίσουν σήμερα το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων, επαναλαμβάνοντας τα όσα υποστήριξε μέσα από το προχθεσινό του διάγγελμα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε στους βουλευτές ότι έχουν ενώπιόν τους δύο επιλογές: να ψηφίσουν το νομοσχέδιο οδηγώντας έτσι την οικονομία του τόπου σε μια ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη κατάσταση με στόχο την ανάκαμψη, ή να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, γεγονός που θα οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία, με τις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου να βάζουν λουκέτο καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διακόψει αμέσως την παροχή της έκτακτης βοήθειας που προσφέρεται εδώ και μήνες στις δυο μεγάλες τράπεζες του τόπου για να διατηρούν τη ρευστότητά τους.

Με το κλείσιμο των δύο τραπεζών, όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, οι καταθέτες θα χάσουν την άμεση πρόσβαση στις καταθέσεις τους, μεγάλος αριθμός καταθετών άνω των €100.000 θα υποστούν σημαντικές ζημιές ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία. Με αποκορύφωμα, βεβαίως, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος, την έξοδό μας από το ευρώ, τη σημαντική υποτίμηση του νομίσματός μας και του εθνικού μας πλούτου, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας ενώπιον των βουλευτών ανέφερε και τα εξής:

● Προέβη σε μια σημαντική διόρθωση σε σχέση με τα όσα ανέφερε στο διάγγελμά του την Κυριακή. Όπως είπε, στους καταθέτες θα παραχωρηθούν μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης για ανακεφαλαιοποιήση. Νοούμενου ότι οι καταθέσεις παραμείνουν στα πιστωτικά ιδρύματα για περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνων, οι μετοχές αυτές θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο τα οποία, όπως διευκρίνισε, θα καλύπτουν εξ ολοκλήρου και όχι κατά το ήμισυ, όπως αναφέρθηκε στο διάγγελμά του, τη αξία της συνεισφοράς ενός εκάστου από το «κούρεμα».

● Διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν τα τελευταία 24ωρα από τηλεοπτικούς σταθμούς που παρουσίαζαν Ρώσους επιχειρηματίες να ενδιαφέρθηκαν για αγορά της Λαϊκής Τράπεζας ή για διάσωση της οικονομίας του τόπου και τον ίδιο να απορρίπτει αυτές τις προτάσεις. «Τέτοιες προτάσεις δεν υπήρξαν ποτέ», κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος.

● Συμφώνησε με την αναβολή της χθεσινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής καθώς και με την υπόδειξη βουλευτών ότι η εκκρεμότητα με την ψήφιση ή όχι του νομοσχεδίου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις χρηματιστηριακές αγορές, με σκοπό να προβληματιστούν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το «κούρεμα» που επιδιώκεται στις κυπριακές καταθέσεις.

Κατηγορίες κατά Δημητριάδη

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης καταφέρθηκε εναντίον του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, όταν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης τον κάλεσε να τοποθετηθεί στην εισήγηση του κ. Δημητριάδη, την οποία εξέφρασε κατά τη διάρκεια της πρωινής έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία εξέτασε τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για το «κούρεμα».

Ο Πρόεδρος εξέφρασε άγνοια για τις τοποθετήσεις Δημητριάδη, ο οποίος εισηγήθηκε να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες, δηλαδή όσοι έχουν καταθέσεις μέχρι €100.000, προσθέτοντας ότι το Eurogroup είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί διαφοροποίηση των ποσοστών του «κουρέματος».

Όπως είπε ο διοικητής στην Επιτροπή Οικονομικών, αν εξαιρεθούν από το «κούρεμα» οι καταθέσεις μέχρι €100.000 προστατεύεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με το κόστος να μετακυλύεται στους μεγαλύτερους καταθέτες. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις του κ. Δημητριάδη, ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση επί τούτου και διερωτήθηκε πότε τελικά θα σταματήσουν ορισμένοι να υποσκάπτουν την Κυβέρνηση.

15% «κούρεμα» για μεγαλοκαταθέτες

Πάντως, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναγνώρισε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων θα υπάρχουν μεγάλες εκροές καταθέσεων, «τις οποίες, όμως, θα αντιμετωπίσουμε», όπως είπε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι συμφωνεί με τη μείωση του «κουρέματος» για καταθέσεις κάτω των €100.000, προσθέτοντας ότι οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι ύψους €67 δισ., εκ των οποίων τα €30 δισ., όπως είπε, αφορούν καταθέσεις κάτω των €100.000.

Διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρι €100.000 το κούρεμα για τις μεγαλύτερες καταθέσεις από το 9,99% θα αυξηθεί στο 15%. Ανέφερε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα αποδεχθούν μείωση του «κουρέματος» για καταθέσεις, νοούμενου ότι το συνολικό ύψος του κουρέματος δεν θα μειωθεί. Δηλαδή, θα παραμείνει στα 5,8 δισ...
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: