5.3.13

Μισθολογικές αλλαγές για τους υπαλλήλους της Βουλής...


Εξισώνονται οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις των υπαλλήλων της Βουλής, με τις αντίστοιχες που ισχύουν για τους υπαλλήλους του υπουργείου των Οικονομικών, με τροποποίηση των διατάξεων του Κανονισμού λειτουργίας του Κοινοβουλίου που..
. εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια τη Δευτέρα. Το επίμαχο άρθρο 1 για τις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Την πρόταση τροποποίησης του κανονισμού είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε μία προσπάθεια συγκερασμού της ανάγκης τήρησης του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος 2013-2016 σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Βουλής και της ανάγκης εύρυθμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου, για την οποία διαπιστώνεται πως απαιτείται υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων.

Με την τροποποίηση του Κανονισμού, μειώνονται οι μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής κατά 30, ενώ στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης γίνεται λόγος για 14.

Οι ώρες της υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων καθοριζόμενες από αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 52 το μήνα.

Ωστόσο, προβλέπεται ότι «για την εξυπηρέτηση ιδιαίτερων αναγκών λειτουργίας του Κοινοβουλίου» και με «αιτιολογημένες» τις σχετικές αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής, είναι δυνατή η απασχόληση του προσωπικού περισσότερες ώρες, υπό την προϋπόθεση τήρησης του προϋπολογισμού της Βουλής εντός των ορίων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και εφόσον το χρονικό διάστημα δεν ξεπερνά τους 6 μήνες κατ' έτος.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιθυμεί την εργασία των υπαλλήλων «τα Σαββατοκύριακα, ή τα Χριστούγεννα» θα πρέπει να εκδώσει πρώτα ΦΕΚ με τις υπερωρίες τους, «αλλιώς η Βουλή δεν θα μπορεί να λειτουργήσει».

Εξάλλου, επιχορηγήσεις της Βουλής προς μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα αναρτώνται για λόγους διαφάνειας στην ιστοσελίδα της Βουλής εντός 5 ημερών από την λήψη της σχετικής απόφασης.

Καταψήφιση του επίμαχου άρθρου 1 από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταδικάζει «την αντικανονική διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση» για να επιφέρει τις αλλαγές (ξεκίνησε με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σε αντίθεση με τις επιταγές του Συντάγματος που προβλέπουν τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής). Εξέφρασε, επίσης, την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο «νέο πτωχολόγιο» του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Δρίτσας εξήρε την παραγωγική εργασία των υπαλλήλων της Βουλής και κατήγγειλε τη «χυδαία επίθεση» που δέχθηκαν, με τον «κοινωνικό αυτοματισμό» που ακολούθησε.

Από το ΚΚΕ, ο Σ. Χαλβατζής μίλησε για λογική διαχωρισμού των εργαζομένων σε «ρετιρέ και υπόγεια». Εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στην «πολιτική που μέσω προνομίων οδηγεί στην εξαγορά ή στη χειραγώγηση εργαζομένων».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: