23.3.13

Η Ώρα της Γης σήμερα το βράδυ...

Πέρασαν έξι χρόνια όταν μια ομάδα Αυστραλών εμπνεύστηκε έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο για να ευαισθητοποιήσει οικολογικά τους ανθρώπους. Το 2007 λοιπόν η ομάδα αυτή ζήτησε από τους κατοίκους του Σίδνεϋ να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα.
Τα αποτελέσματα ήταν...
εντυπωσιακά και πέρα του αναμενόμενου. Στις 31 Μαρτίου 2007, 2.2 εκατομμύρια άνθρωποι και 2100 επιχειρήσεις στο Σύδνεϊ έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα- την Ώρα της Γης. Με αυτήν την προσπάθεια μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας κατά 10,2% , μέγεθος ανάλογο της απομάκρυνσης από την κυκλοφορία 48.000 αυτοκινήτων για μία ώρα.

Η διάδοση ενός παγκόσμιου κινήματος

Ένα χρόνο αργότερα το παράδειγμα του Σίδνεϋ ακολούθησαν και άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, με την Ώρα της Γης μετατρέπεται σε ταυτόχρονη παγκόσμια δράση. Τουλάχιστον 370 πόλεις σε περισσότερες από 35 χώρες συμμετέχουν για πρώτη φορά σε μια πρωτοφανή εκστρατεία. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια πολίτες. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

28 Μαρτίου 2009 και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 4.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 88 χώρες σβήνουν τα φώτα τους για μία ώρα. Η Ελλάδα συμμετέχει επίσημα για πρώτη φορά και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή, με την εικόνα της συσκοτισμένης Ακρόπολης να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Τα επόμενα τρία χρόνια το ένα ρεκόρ σπάει το ένα πίσω από το άλλο. Στις 31 Μαρτίου 2012 6.950 πόλεις και κωμοπόλεις σε 152 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης.

«Θα το κάνω αν το κάνεις»

Φέτος η δράση παίρνει νέα μορφή.και υιοθετεί το το σύνθημα: «Θα το κάνω, αν το κάνεις». Πρόκειται για τη προκλήσεων που ωφελούν το περιβάλλον, την κοινωνία, αλλά και την ίδια την καθημερινότητα. Στην Ελλάδα, οι τρεις δράσεις αφορούν τις προκλήσεις: «αν πρασινίσεις το μπαλκόνι σου», «αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι» και «αν χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), το ποδήλατο ή τα πόδια για τις μετακινήσεις σου».

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Ώρας της Γης, ο κάθε πολίτης, όπως και οι φορείς μπορεί να καταθέσει τον δικό του προσωπικό τρόπο, με τον οποίο θα πείσει τους συμπολίτες του να ακολουθήσουν μία από τις τρεις θεματικές δράσεις για μία καλύτερη ζωή.

Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, δημιουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, πεζοδρομήσεις, διαγωνισμοί περιβαλλοντικών προτάσεων, κοινωνικά παντοπωλεία και μέρες αφιερωμένες στην ανταλλαγή αγαθών, είναι κάποιες από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι 59 μέχρι στιγμής δήμοι της χώρας που συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2013.

Για παράδειγμα, ο δήμος Κοζάνης θα πεζοδρομεί κάθε Κυριακή την οδό Μακεδονομάχων, οδό που καταλήγει στην κεντρική πλατεία της πόλης, αν οι δημότες χρησιμοποιούν τα Μέσα Μεταφοράς ο δήμος Αγίας Παρασκευής θα δημιουργήσει πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, αν οι δημότες προσφέρουν ένα τουλάχιστον είδος πρώτης ανάγκης ή είδος διατροφής μακράς διάρκειας για το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό μαγειρείο του δήμου, ενώ ο δήμος Καβάλας θα δημιουργήσει την «Κυριακή της Ανταλλαγής» στην πόλη, αν οι δημότες χαρίσουν ένα αντικείμενο που δεν χρειάζονται.

Αυτοί όμως που κρατούν για ακόμη μια φορά τα ηνία της Ώρας της Γης είναι οι πολίτες που καταθέτουν την προσωπική τους δέσμευση για μία καλύτερη ζωή. Ο εξάχρονος Παναγιώτης έγινε ήδη γνωστός παγκοσμίως με τη γενναιότητά του να κόψει τις σοκολάτες για μία εβδομάδα αν πενήντα συμπολίτες του πρασινίσουν το μπαλκόνι τους!

Παράλληλα στο σκοτάδι θα βυθιστούν για μία ώρα μνημεία, δρόμοι, δήμοι αλλά ακόμα και η Βουλή αλλά και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, για το οποίο με ανακοίνωση της διοίκησης έγινε γνωστό πως για μια ώρα θα διακοπεί η λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του, ενώ θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτίρια και στους χώρους στάθμευσης.

Η Ώρα της Γης κάθε μέρα σπίτι μας

Ο πλανήτης ωστόσο εκπέμπει SOS. Δεν αρκεί λοιπόν να τον θυμόμαστε μια φορά το χρόνο. Κάθε στιγμή μέσα στο σπίτι καταναλώνουμε ενέργεια. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ανοίγουμε το διακόπτη του ηλεκτρικού, κάθε φορά που μαγειρεύουμε, που ανοίγουμε το ψυγείο ή την τηλεόραση. Για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουμε, πάνω από ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα εκλύεται στην ατμόσφαιρα.

Εξοικονομώντας λοιπόν ενέργεια, δεν κερδίζουμε μόνο χρήματα, αλλά συμβάλλουμε και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τι λοιπόν μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι μας όσον αφορά στο φωτισμό, το δροσισμό, τη θέρμανση, την ενέργεια από τον ήλιο, τη θερμομόνωση και τις ηλεκτρικές συσκευές:

-Εάν πρόκειται να αγοράσετε ηλεκτρικές συσκευές προμηθευθείτε μοντέλα με όσο μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα αντέχει ο προϋπολογισμός σας. Μπορεί να είναι ακριβότερα, αλλά βγάζουν ό,τι σας κόστισαν μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών του ηλεκτρικού που σας έρχονται.

-Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες που χρησιμοποιείτε πιο πολύ με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι ακριβότεροι από τους συνηθισμένους, αλλά τελικά εξοικονομείτε χρήματα επειδή καταναλώνουν μόνο περίπου το 1/4 της ηλεκτρικής ενέργειας και δίνουν τον ίδιο φωτισμό. Επιπλέον, έχουν τουλάχιστον τετραπλάσια διάρκεια ζωής από έναν κανονικό λαμπτήρα!

- Σβήνετε τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε.

-Μην αφήνετε σε κατάσταση αναμονής (stand by), αλλά σβήνετε πραγματικά τις ηλεκτρικές συσκευές (τηλεοράσεις, βίντεο, στερεοφωνικά, υπολογιστές) όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

- Φράξτε τις χαραμάδες των κουφωμάτων σε πόρτες και παράθυρα. Τα ρεύματα αέρα κάνουν το σπίτι σας να χάνει ενέργεια.

-Μονώστε τον θερμοσίφωνά σας, τη σοφίτα, τα πατώματα και τους τοίχους. Τοποθετήστε αλουμινόχαρτο πίσω από τα καλοριφέρ που ακουμπάνε σε εξωτερικούς τοίχους.

- Τοποθετήστε ηλιακούς συλλέκτες στη στέγη του σπιτιού σας. Έτσι μετατρέπετε το σπίτι σας σε σταθμό παραγωγής ενέργειας.

-Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο. Χρησιμοποιείτε σκόνη πλυσίματος κατάλληλη για πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, και προτιμάτε τα οικονομικά προγράμματα.

- Κατεβάστε το θερμοστάτη της θέρμανσης κατά 1oC. Χρειάζεται πραγματικά να θερμαίνετε το σπίτι σας σε θερμοκρασία άνω των 22oΚελσίου; Είναι τεράστια η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται.

- Μην αφήνετε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή περισσότερο χρόνο από όσο είναι απαραίτητο.

-Αφήνετε το ζεστό φαγητό να κρυώσει εντελώς πριν το βάλετε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.

-Κάνετε τακτικά απόψυξη και ρυθμίστε το ψυγείο στη σωστή θερμοκρασία. Εάν το επιτρέπει ο χώρος σας, μην τοποθετείτε δίπλα-δίπλα ηλεκτρικές κουζίνες με ψυγεία ή καταψύκτες.

- Το φυσικό φως είναι αναντικατάστατο. Μην το εμποδίζετε να μπαίνει στο εσωτερικό του κτιρίου σας.

-Αντί για κλιματιστικά μηχανήματα, αξιοποιήστε τις δυνατότητες του φυσικού δροσισμού. Προτιμήστε ανεμιστήρες οροφής, που μπορούν να ρίξουν εύκολα τη θερμοκρασία στο χώρο σας κατά 3 βαθμούς χωρίς να καταναλώνουν τόσο πολλή ενέργεια όσο τα κλιματιστικά....

Δεν υπάρχουν σχόλια: